Bomba gazieră! Moldova poate închide robinetul Transnistriei pentru datoria la metan, dar rămâne pe întuneric

12 Nov. 2021, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2021, 10:23 // Actual //  bani.md

Datoria Tiraspolului pentru gaz se ridică la 7,4 miliarde USD. Regiunea stângă a Nistrului nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat a declarat la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la JurnaTV că „regiunea din stânga Nistrului niciodată nu a plătit pentru gazul consumat, întrebarea e ce facem noi cu asta”.

Republica Moldova, tehnic, poate limita livrările de gaz în Transnistria. În prezent, gazul vine prin Ucraina și traversează teritoriul din stânga Nistrului, dar noi îl putem lua prin revers. În schimb în Republica Moldova sunt oprite livrările de curent electric care vin de la Cuciurgan. Patru linii din cinci, care sunt interconectate cu Ucraina nu mai funcționează și astfel rămânem fără curent.

Tofilat afirmă că dacă Chișinăul vrea soluționarea problemei datoriei la gaz a regiunii din stânga Nistrului trebuie construite liniile de interconectare cu România Chișinău – Vulcănești – Isaccea și una suplimentară de la Arciz la Vulcănești pentru a forma un inel care să ocolească centrala de la Cuciurgan

Cuciurganul ne vinde energia, noi o plătim după care bani ajung direct în bugetul de la Tiraspol. Arde lumina la noi acasă, noi finanțăm separatismul. Asta o să continue până nu va fi finalizată linia de interconexiune cu România. Următorii trei ani problema asta nu o putem rezolva”, a explicat Tofilat.

La rândul său, comentatorul politic, Anatol Țăranu a declarat că la negocierile cu Gazprom, Chișinăul trebuia să pună în discuție problema datoriilor regiunii din stânga Nistrului, în care Gazprom spune că are o abordare comercială cu Moldovagaz solicitând și datoria de 700 mil. USD.

Criza gazelor a demonstrat că problema trebuie abordată complex. Or, Federația Rusă nu are cu noi  relație comercială, ci una geopolitică. Republica Moldova nu are valoare economică pentru Gazprom – cam 1% din vânzările lor. Moscova va aduce în discuție datoria Transnistriei în momentul în care se va pune problema soluționării diferendului”.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ