Moldovenii s-au îndepărtat de creditele în valută și preferă tot mai mult împrumuturile în lei

13 Nov. 2021, 07:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2021, 07:47 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

După mai mulți ani în care creditele în valută străină erau pe trend ascendent, în prezent creditele în monedă națională au crescut în volumul total al creditelor, dar a scăzut ponderea creditelor în euro, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei

La sfârșitul lunii septembrie, împrumuturile în lei au constituit 38,8 miliarde de lei, din suma totală a creditelor de 53,3 miliarde de lei. Astfel, peste 72,8% din valoarea totală a creditelor acordate de băncile Moldovei la sfârșitul lunii septembrie 2021 era în lei (72,3% cu o lună mai devreme). Creditele în euro, calculate în lei, s-au ridicat la 10,9 miliarde de lei, sau 20,5% din suma totală față de indicatorul de 21% o lună mai devreme.

Totodată, împrumuturile în dolari, calculate în lei, la sfârșitul lunii septembrie 2021 se ridicau la 3,5 miliarde de lei. În volumul total, ponderea acestora, în comparație cu luna precedentă, a rămas la același nivel – 6,7%.

Din punct de vedere al instituțiile financiare, cele mai multe credite în lei au fost acordate de Agroindbank – 12,7 miliarde de lei față de 12,3 miliarde, Moldindconbank – 8,6 miliarde lei (8,2 miliarde), OTP Bank – 6,7 miliarde lei (6,5 miliarde), Victoriabank – 3,6 miliarde lei (3,6 miliarde), ProCredit Bank – 1,9 miliarde lei (1,9 miliarde), Eximbank – 1,38 miliarde lei (1,4 miliarde) și FinComBank – 1,32 miliarde lei (1,31 miliarde).

Cel mai mare volum al împrumuturilor în euro îl deține Agroindbank – echivalentul a 3,8 miliarde lei (cu o lună mai devreme – 3,9 miliarde), OTP Bank – 1,7 miliarde lei (1,7 miliarde), Moldindconbank – 1,5 miliarde lei (1,45 miliarde), ProCredit Bank – 1,21 miliarde lei (1,22 miliarde), Victoriabank – 0,9 miliarde lei (0,9 miliarde).

Creditele în dolari au fost acordate într-un volum mul mai mic. Cela mai mare volum la acordat Agroindbank echivalentul a 1, 6 miliarde de lei, Moldindconbank 490,6 mil. de lei și OTP Bank – 463 mil. de lei.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău