A fost lansată platforma de instruire la distanță www.academy.chamber.md. DETALII

16 Nov. 2021, 15:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Nov. 2021, 15:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Veste bună pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. Astăzi, 16 noiembrie 2021, a fost lansată platforma de instruire la distanță www.academy.chamber.md. Platforma a fost dezvoltată la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de PNUD. Astfel, persoanele interesate vor avea acces la o serie de cursuri, programe și webinarii pe diverse teme.

Platforma a fost concepută ca un instrument inovativ și accesibil de instruire non-formală. Aceasta conține programe individuale sau corporative de instruire online, cursuri interactive în diverse domenii de activitate economică și oferă informații utile privind aspectele legale și financiare necesare bunei funcționări a sectorului privat, disponibile în limbile română, rusă și engleză. De asemenea, la finalul fiecărui curs, participanții vor obține și certificate.

„În condițiile actuale de digitalizare și dezvoltare vertiginoasă a tehnologiilor informaționale, apare o tendință firească de a transfera activitatea profesională, inclusiv cea de instruire și formare profesională, în format virtual. Utilizarea unei platforme de instruire la distanță este o alternativă modernă pentru procesul de educație clasic, care corespunde cerințelor actuale ale pieței muncii și răspunde necesităților dezvoltării din punct de vedere profesional sau personal a diferitor categorii de beneficiari. Prin susținerea acestei inițiative a Camerelor de Comerț și Industrie de pe cele două maluri ale Nistrului, contribuim la dezvoltarea și consolidarea capacităților antreprenorilor noștri, pentru ca ei să fie competitivi pe piața națională și cea internațională, mai ales în condițiile crizei pandemice”, a menționat Dumitru Udrea, managerul proiectului ” Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

În cadrul evenimentului au fost prezentate funcționalitățile de bază ale platformei, principalele instrumente de învățare disponibile online, modalitățile de înscriere și participare la cursurile inserate pe platformă, precum și posibilitățile oferite formatorilor pentru inserarea propriilor cursuri.

„În contextul tendinței globale de digitalizare a serviciilor, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și-a propus să identifice și să ofere soluții inovatoare pentru gestionarea procesului de învățare și acumulare a noilor cunoștințe, prin dezvoltarea unei platforme de instruire la distanță pentru reprezentanții mediului de afaceri, dar și pentru alte persoane interesate de noile conținuturi educaționale și dezvoltarea personală în cele mai diverse domenii de activitate”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI.

Printre avantajele utilizării platformei de instruire la distanță, prezentate în cadrul evenimentului, se numără:

  • Acces direct la programe de instruire online, cu posibilitatea selectării personalizate a subiectelor de interes;
  • Furnizarea de instrumente digitale de învățare;
  • Comunicarea obiectivelor de învățare și organizarea individuală a termenilor de învățare;
  • Posibilitatea comunicării cu experții formatori;
  • Posibilitatea evaluării și testării cunoștințelor, transmiterii feedback-ului;
  •  Monitorizarea și comunicarea eficacității învățării.

Pentru început, platforma va include 3 module de instruire privind procedurile vamale de export, derularea afacerii și contractarea internațională și particularitățile și avantajele certificării UE.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău