Expert: Procuratura trebui să ancheteze datoria de 1,4 mlrd de lei de la Termoelectrica. Soluția găsită, foarte proastă

25 Nov. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Nov. 2021, 09:30 // Actual //  MD Bani

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că datoria acumulată de compania Termoelectrica ar trebui să fie subiectul unei anchete a Procuraturii. Este vorba despre o sumă de 1,4 miliarde de lei, bani pe care Guvernul vrea să-i aloce companiei Energocom, care îi va oferi către Termoelectrica, pentru ca ultima să-și acopere datoriile, informează Realitatea.md.

„Eu parcă am un deja-vu din 2014, când la fel s-a dorit scoaterea unor sume de bani din buget și se spunea despre interesul poporului. Este nevoie de o anchetă să stabilim cum a fost posibil ca R Moldova să aibă un contract până în septembrie cu Gazprom, neprelungit. Să ne pomenim că achităm pentru gaz, chiar după formula nouă, mai mult cu 350 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în final să avem o datorie nejustificată, creată în baza unei înțelegeri lipsă cu Gazprom.  Tărăgănarea a fost intenționată sau neintenționată, dar e o eroare, care a adus cel putin 37 mln de dolari prejudiciu. Acum soluția, care s-a găsit este, după mine, una extrem de proastă. Vă explic din ce cauză. Să dai la o întreprindere, care are atâtea probleme – cum e „Termoelectrica”, să dai banii fără a face anchetă de unde au apărut datoriile, cum s-au format, cine nu a achitat, cum s-a administrat. Noi mai mulți ani în urmă, de la IDIS Viitorul, am realizat un raport, prin care am demonstrat zeci de modalități prin care se scot banii din această companie. Și se face acest lucru. Iar apoi acești bani ajung la Moldovagaz și sunt cu datorii. Iar cetățenii vor trebui să achite acele datorii prin tarife”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

În context, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a dat asigurări că cei de la Termoelectrica vor fi obligați să întoarcă banii împrumutați.

„Energocom va oferi acești bani către Termoelectrica, iar ulterior acești bani vor fi întorși. Și nu va fi acoperire financiară din partea statului, ci un împrumut. În acest sens, vom veni în Parlament pentru a modifica Bugetul de Stat, astfel încât să fie achitată această sumă. De fapt, suma a fost alocată în perioada stării excepționale, iar acum noi venim cu modificarea Legii Bugetului de Stat pentru a aduce în legalitate deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale”, a explicat Budianschi.

Realitatea amintește, că recent concernul rus Gazprom a anunțat că oferă termen limită pentru achitarea plății pentru consumul gazului natural până la 26 octombrie. Între timp, s-a decis ca să fie acoperită datoria companiei Termoelectrica față de Moldovagaz, pentru gazul utilizat. Termoelectrica a mai apărut recent în vizorul public, după ce șeful acestei instituții a ajuns pe mâna justiției, fiind acuzat de îmbogățire ilicită.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO