Mai multe șanse de angajare și incluziune economică pentru femeile din regiunile Ungheni și Cahul

25 Nov. 2021, 18:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
25 Nov. 2021, 18:05 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Femeile din regiunile Ungheni și Cahul sunt tot mai interesate să se dezvolte profesional, să inițieze mici afaceri și să devină independente financiar. În cadrul Clubului pentru Femei organizat de către Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”, în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” 192 de femei și-au cunoscut mai bine drepturile sociale și economice, dar și posibilitățile de care pot beneficia, dacă au idei care se pot transforma în afaceri.

Inițiativa are scopul de a ajuta femeile supraviețuitoare ale violenței în familie să se integreze social-economic prin angajarea în câmpul muncii, să implementeze o idee de afacere sau să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Programul se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Cluburile pentru femei sunt organizate săptămânal, în regim online, iar odată în lună participantele se întâlnesc offline. Aici, femeile beneficiază de dezvoltare personală, consiliere vocațională, angajare asistată, susținere în lansarea ideilor de afaceri, suport în identificarea partenerilor pentru susținerea antreprenoriatului social și pot participa la concursuri de granturi în afaceri.

Angela Ciocîrlan, manageră de proiect, președinta Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „Făclia”: „Pentru a ajuta participantele din aceste regiuni să devină independente economic și să beneficieze de oportunități de susținere în angajarea în câmpul muncii, trebuie să ajungem să le cunoaștem pe aceste femei. Aici mă refer la faptul că fiecare dintre ele au provocări și necesități diferite, din acest motiv este important să găsim soluții individuale pentru necesitățile lor. La fel, ne dorim să învățăm de la asistenții sociali algoritmul de acordare a asistenței pentru aceste femei. Grupul nostru țintă este unul ascuns și greu de recunoscut, din acest motiv este și mai complicat să cunoaștem câte dintre ele au nevoie de susținere.”

Conform informațiilor, în raioanele Cahul și Ungheni au fost formate Grupuri Locale de Experți GLE alcătuite din reprezentanți ai instituțiilor care sunt conectate la program, a fost realizată o cartografiere a centrelor care oferă servicii necesare participantelor inițiativei, precum: asistență socială, psihologică, medicală, abilitare economică și consultanță juridică. Proiectul este dezvoltat în 12 localități, în care există câte o facilitatoare responsabilă de realizarea activităților de dezvoltare personală în rândul femeilor participante la Clubul pentru Femei.

Proiectul își propune să susțină 80 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice să beneficieze de toate oportunitățile pentru a se integra economic, dar și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Proiectului „Abilitare femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău