10 ani JCI Moldova! Eveniment cu speakeri de renume: „JCI MOLDOVA XO CONFERENCE: Leadership & Business”

06 Dec. 2021, 13:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Dec. 2021, 13:45 // Bani și Afaceri //  MD Bani

JCI Moldova împlinește 10 ani și cu această ocazie organizează o conferință în format Hybrid, cu speakeri de renume.

Junior Chamber International, care „crește lideri pentru o lume în schimbare”, a invitat la evenimentul „JCI MOLDOVA XO CONFERENCE: Leadership & Business” personalități precum:

Sturza Ion, om de afaceri, ex Prim-ministru al R. Moldova;
Romeo V. Turcan, PhD în International Entrepreneurship, Profesor la Aalborg University Business School;
Steve-Mary Jo Simpson, co-fondator și vicepreședintele Global Leadership Partners, SUA;
Liliana Busuioc, Director executiv, AIM – Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova;
Mila Malairau, Director executiv, American Chamber of Commerce in Moldova;
Ruslan Cojocaru, fondator Tucano Coffee;
Cristian Ziliberberg, Doctorand la Aalborg University, Danemarca, Past President JCI New York City, Expert în transformare organizațională și personală;
Marian Ruben, CEO & Founder Utilben, România.

Membrii aleși au experiență vastă în afaceri, conducerea organizațiilor de business, mediul academic și public.

Când?
Data: 𝟵 𝗗𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲
Ora: 𝟬𝟵:𝟬𝟬

Unde?
Locație: 𝗗𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹 𝗣𝗮𝗿𝗸

Grupul de presă Realitatea este partener media al evenimentului. Pe portalurile de știri Bani.md și Realitatea.md vor publica articole despre evenimentul desfășurat, iar ceremonia de deschidere a evenimentului va fi transmisă online, pe portalul de transmisiuni live – rlive.md.

Dacă vă doriți să participați la întregul eveniment, vă va fi utilă următoarea informație.

Preț:
300 lei – prezență fizică, doar 𝟱𝟬 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶 disponibile.
250 lei – prezență online.

Înregistare: https://bit.ly/3DnOV2l

JCI Moldova este o comunitate de tineri lideri, antreprenori și profesioniști afiliată rețelei mondiale Junior Chamber International (JCI). În Moldova ne-am lansat în 2011 și de atunci, am oferit șansa sutelor de tineri să-și dezvolte spiritul de colaborare și responsabilitate socială. Prin proiectele noastre am reușit să producem schimbări pozitive în societate.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală