Maia Sandu dezamorsează „bomba energetică”. A semnat decretul pentru securitatea energetică

13 Dec. 2021, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Dec. 2021, 11:18 // Actual //  bani.md

Vineri am semnat decretul de creare a Consiliului consultativ pentru tranziția verde și securitatea energetică a Republicii Moldova. Securitatea energetică este un element important al securității țării și înseamnă acces sigur la resurse energetice de calitate, la prețuri rezonabile, anunță președintele Maia Sandu.

În trei decenii, autoritățile noastre nu au fost preocupate de securitatea energetică. Dimpotrivă, situația de monopol a fost folosită pentru crearea schemelor de corupție. Trebuie să o luăm de la capăt, să investim în proiecte serioase care ne vor asigura alternative de furnizare a energiei, în proiecte de eficiență energetică care ne vor permite să consumăm și să plătim mai puțin pentru energie”, a punctat Maia Sandu.

Președintele susține că este foarte important să fie utilizate rațional resursele naturale și să fie redusă poluarea. „Consiliul este o platformă care va coordona politicile și va monitoriza implementarea proiectelor de interes național în acest domeniu. Rezultatele acestor proiecte le vom resimți peste cinci-șase ani, de aceea e important să purcedem la drum fără întârziere”.

În data de 8 decembrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care autoritățile își propun să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh.

Chișinăul a trecut în luna octombrie printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală