Carburanții scumpi nu împiedică șoferii să meargă cu mașinile. Cu cât au crescut importurile

14 Dec. 2021, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2021, 13:54 // Actual //  Lupu Eduard

În nouă luni ale anului 2021, cantitatea totală importată de produse petroliere importate a constituit 639 mii tone cu 7,6% mai mult față de perioada similară a anului precedent, arată datele ANRE.

Petroliștii din Republica Moldova au importat 461 mii tone de motorină cu 5,8% mai mult. Cel mai mult au crescut importurile de benzină cu 18,4% și au constitut  133 mii tone. Gazul lichefiat a rămas la aceiași cantitate – 45 mii tone.

România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere deținând din totalul importat o cotă de 99,16% la benzină și 59,33% la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin, dar și datorită distanței mici, care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici. Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale pot fi menționate Federația Rusă cu 31,77 %, Bulgaria cu 3,75 % și în premieră Turcia cu 2,41%, din importul total de motorină.

În cazul gazului lichefiat, poziția de lider este ocupată de Kazahstan, care deține o cotă de 43,85 %. Această tendință, se explică prin faptul că, prețul de vânzare a gazului lichefiat din Kazahstan și Federația Rusă este mai mic decât în alte regiuni, aceasta fiind urmată de România cu 33,68 %, Federația Rusă cu 13,72 %, Belarus cu 4,19% și din alte țări de origine 4,56%.

În luna septembrie, prețul mediu de import al unei tone de benzină a ajuns la nivelul de 755,4 dolari SUA/tona, ceea ce reprezintă o creștere cu 9,80% comparativ cu nivelul lunii iunie sau o majorare cu 47,94% comparativ cu nivelul lunii ianuarie 2021.

Prețurile la motorină au avut o evoluție similara benzinei, astfel, prețul mediu ponderat de import reflectat în dolari SUA/tona, în luna septembrie, s-a majorat în comparație cu luna iunie cu 8,21%, iar aceeași valoare exprimată în lei/tonă s-a majorat cu 7,28%.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău