Oraşele americane testează o nouă cale de a combate sărăcia: săracii primesc bani necondiţionat

22 Dec. 2021, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2021, 10:14 // Actual //  bani.md

Impulsionate de pandemia de COVID-19, o sumedenie de oraşe ame­ricane recurg la o nouă armă în lupta împotriva sărăciei: cash-ul, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Cel puţin 16 oraşe şi comitate din SUA fac plăţi fără nicio condiţie către unii locuitori cu venituri reduse, iar cel puţin alte 31 de alte autorităţi locale intenţionează să pornească pe acest drum în lunile următoare.

Prin comparaţie, majoritatea programelor antisărăcie din SUA oferă beneficii pentru anumite nevoi, cum ar fi alimente sau chirie şi cer beneficiarilor să aibă o slujbă sau să caute una.

Susţinătorii noii scheme spun că cei care primesc ajutoarele, şi nu birocraţii, ştiu cel mai bine pe ce să-şi cheltuiască banii.

Michael Tubbs a creat primul program de „venit de bază“ al SUA în 2019 în timp ce era primar al Stockton, California.

Plăţile cash au fost un pilon al plasei de siguranţă din SUA în mare parte a secolului XX, dar au căzut în dizgraţie pe fondul criticilor potrivit cărora acestea încurajează oamenii să nu mai muncească. În ultimii ani, conceptual de venit universal de bază (UBI) a câştigat teren.

În SUA, pachetele de susţinere pentru gospodării şi familii au inclus 500 miliarde dolari pentru guverne de stat şi locale, iar cel puţin 16 guverne locale folosesc aceşti bani pentru a institui programe UBI pentru locui­torii cu venituri mici. Altele obţin fon­duri de la Mayors for a Guaranteed Income, un grup înfiinţat de Tubbs, sau de la organizaţii filantropice.

Noile programe sunt reduse ca amploare, deservind mai multe sute de familii şi având drept ţintă numai locuitorii cu venituri reduse. Susţinătorii programelor speră că aceste eforturi vor convinge în ultimă instanţă Washingtonul să creeze un program naţional UBI.

În Europa, Catalonia a făcut primul pas în călătoria sa către UBI, potrivit themayor.eu.

În noiembrie, guvernul Cataloniei a anunţat că a aprobat crearea unui program temporar care ar servi drept precursor al unui program UBI în regiunea autonomă.

Programul va fi proiectat şi implementat pe o bază limitată pentru grupuri vulnerabile.

Guvernul vrea ca venitul universal de bază să devină realitate cândva în 2023.

Tot în Europa, un nou studiu relevă că venitul universal de bază ar reduce sărăcia din Ţara Galilor la jumătate, notează itv.com.

Studiul, realizat de think tank-ul Autonomy, a găsit că UBI ar reduce ratele totale ale sărăciei din Ţara Galilor cu 50%, iar sărăcia din rândul copiilor s-ar diminua cu 64%, la sub 10%.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău