Cum sărbătoresc alte popoare Crăciunul. Tradiții și obiceiuri în 10 locuri de pe planetă

24 Dec. 2021, 15:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 15:26 // Actual //  MD Bani

Brazii, Moș Crăciun și cadourile sunt caracteristicile Crăciunului. Acestea se regăsesc în casele multor oameni, dar sărbătoarea poate arăta foarte diferit în întreaga lume. Din Europa până în Asia și până în adâncurile Antarcticii, iată cum este sărbătorit Crăciunul.

Croația

În mod tradițional, Badnjak este cea mai importantă parte a Crăciunului. Cuvântul Badnjak este modul în care croații se referă la Ajunul Crăciunului, provine de la numele bușteanului aprins în Badnja večer, în seara dinaintea zilei de Crăciun, de obicei de către tatăl familiei. În unele regiuni din Croația (de exemplu, în Dalmația), bușteanul este stropit cu vin înainte de a fi aprins.

Suedia

Oamenii din Suedia împodobesc pomii de Crăciun și fac schimb de cadouri, la fel ca în alte părți ale lumii, a declarat suedezul Patrik Kerttu.

Ei sărbătoresc și cu Donald Duck. Anul trecut, peste 4,5 milioane de persoane – aproape jumătate din populația Suediei – au vizionat specialul Disney din 1958 „From All of Us to All of You”, potrivit rețelei europene de știri, The Local. Emisiunea a fost difuzată acolo în fiecare an începând cu 1959.

Mâncărurile populare în această perioadă a anului sunt chiftelele, șunca, somonul afumat sau marinat, heringul murat și o caserolă de cartofi și anșoa numită „Ispita lui Jansson”.

India

Crăciunul este o sărbătoare națională în India. Asta în ciuda faptului că doar 2,4% din populație este creștină, potrivit Pew Research Center. Aparițiile lui Moș Crăciun și sărbătorile în școli sunt frecvente în întreaga țară.

„Crăciunul este o sărbătoare destul de importantă pentru familia mea, deoarece este singurul moment din an în care majoritatea familiei se adună împreună”, a declarat Isha Meleth, care este creștină și provine din statul Kerala, din sudul Indiei. „Construim o iesle de Crăciun [o scenă a nașterilor] în fața casei… în ajunul Crăciunului”.

Două feluri de mâncare populare de Crăciun sunt kheer, o budincă dulce din lapte, și kallappam, o clătită din nucă de cocos și orez care este mai frecventă în sudul Indiei, a spus Meleth.

Japonia

Pentru cei mai mulți din Japonia, Crăciunul este mai degrabă o afacere seculară, decât una religioasă.

Mulți japonezi sărbătoresc această sărbătoare la fel ca Ziua Îndrăgostiților, cuplurile petrecând ziua împreună. Oamenii merg la întâlniri și se plimbă uitându-se la luminile de Crăciun.

Una dintre cele mai discutate tradiții – cel puțin în afara Japoniei – este fascinația culturii de a mânca pui prăjit de Crăciun, adesea de la lanțul american de fast-food KFC.

O campanie de marketing de sărbători din 1974, numită „Kentucky Christmas”, a lansat o practică care este acum sărbătorită de milioane de japonezi, a declarat Tatsuya Noguchi, un reprezentant al KFC Japonia.

Filipine

Aproximativ 92% din cei 110 milioane de locuitori ai Filipinelor sunt creștini. Crăciunul este cel mai important moment al anului în Filipine.

„La fel ca multe culturi latine, familia mea din Filipine sărbătorește Nochebuena, care este o mare sărbătoare în noaptea de Ajun”, a declarat Siena Klinzing, care este pe jumătate filipineză. „Implică să ne întâlnim cu familia, să facem un mare ospăț și să împărțim cadouri”.

Ea a spus că familia ei stă trează, la fel ca în ajunul Anului Nou, pentru a le ura tuturor „Crăciun fericit” imediat ce ceasul bate miezul nopții, a adăugat ea.

O altă tradiție importantă este Simbang Gabi, care înseamnă „slujba de noapte”, unde oamenii se trezesc înainte de răsărit pentru a participa la slujbă timp de nouă zile, între 16 și 24 decembrie. Se crede că cei care termină toate cele nouă zile pot cere o binecuvântare.

Emiratele Arabe Unite

Deși religia oficială de stat a Emiratelor Arabe Unite este islamul, Crăciunul este sărbătorit în unele părți ale țării.

Centrele comerciale și hotelurile sunt adesea puternic decorate cu pomi de Crăciun care se întind pe mai multe etaje, potrivit Visit Dubai, site-ul oficial de turism al emiratului.

Piețele de Crăciun, spectacolele și meniurile speciale de sărbători de la restaurante sunt, de asemenea, frecvente în luna decembrie.

Mexic

Crăciunul în Mexic este marcat de parade mari, costume colorate și pinata plină de bomboane. Însă unul dintre cele mai populare obiceiuri din țară este Las Posadas, o sărbătoare care are loc în cele nouă zile care precedă Crăciunul.

„În fiecare seară, oamenii formează o procesiune cântătoare care este menită să reprezinte călătoria Mariei și a lui Iosif spre Betleem”, a declarat bloggerul culinar mexican Mely Martinez.

Aceste procesiuni culminează de obicei la casa cuiva, unde toată lumea se adună pentru o petrecere cu mâncare precum tamales, punci de Crăciun și bomboane, a spus ea. Alte alimente populare de Crăciun includ pozole, frigărui dulci din aluat prăjit numite bunuelos și o băutură de ciocolată caldă numită champurrado, a spus Martinez.

Kenya

Crăciunul este o perioadă de migrație pentru mulți din Kenya. Orașele, inclusiv capitala Nairobi, se confruntă cu un exod în luna decembrie, când valuri de oameni călătoresc spre orașele și satele lor natale pentru a se reuni cu familiile lor.

În ziua de Crăciun, familiile și prietenii organizează un ospăț care include adesea carne de capră sau de miel la grătar, numită nyama choma, a spus Mandal.

Antarctica

În prezent, Polul Sud găzduiește 70 de stații de cercetare permanente reprezentând 29 de țări diferite, potrivit Oceanwide Expeditions, o companie de turism în Arctica și Antarctica.

Deoarece agitația obișnuită de Crăciun lipsește, stațiile găsesc modalități creative de a sărbători între colegi.

„Fiecare dintre cele cinci stații de cercetare din Antarctica sărbătorește Crăciunul în felul său, în funcție de vreme”, a declarat Kathleen Maclean, reprezentant al British Antarctic Survey. Unii pot frige un curcan și pot mânca conserve și legume congelate, în timp ce alții cântă colinde, se uită la filme de Crăciun și joacă jocuri de societate, a spus ea.

Stația Spațială Internațională

Atât de puternic este spiritul Crăciunului încât oamenii au găsit o modalitate de a-l sărbători la 227 de mile marine (420 de kilometri) deasupra Pământului.

Potrivit site-ului NASA, astronauții de la bordul Centrului Spațial Internațional au sărbătorit Crăciunul, Hanukah și Anul Nou în ultimii 21 de ani și au dezvoltat câteva tradiții de-a lungul timpului.

De asemenea, Crăciunul vine de două ori pe Stația Spațială, deoarece cade pe 7 ianuarie în calendarul ortodox rus, pe care mulți astronauți ruși îl urmează.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău