Noul trend în materie de investiții: Nu este vorba de blockchain, nici de aur, nici de vin sau artă. Se apreciază rapid

28 Dec. 2021, 11:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
28 Dec. 2021, 11:20 // Bani și Afaceri //  MD Bani

V-aţi întrebat vreodată care este cea mai bună investiţie? Nu este vorba de blockchain, nici de aur, nici de vin sau chiar de artă. Cercetătorii ruşi de la Şcoala Superioară de Economie din Rusia susţin că blocurile Lego la mâna a doua se apreciază mai repede decât oricare dintre acestea.

Studiem randamentele financiare ale activelor alternative de investiţii de colecţie, cum ar fi jucăriile, folosind ca exemplu seturile LEGO. Astfel de jucării emblematice, cu o ofertă care se diminuează în timp şi cu valori de colecţie ridicate, par să producă randamente ridicate pe piaţa secundară.

Investiţiile în LEGO au obţinut un randament mediu de cel puţin 11% (8% în termeni reali) în perioada de eşantionare 1987-2015. Randamentele LEGO nu sunt expuse la factorii de risc ca piaţa, valoarea, impulsul şi volatilitatea, dar au o expunere aproape unitară la factorul dimensiune.

Un alfa multifactorial pozitiv de 4%-5%, un raport Sharpe de 0,4, o asimetrie pozitivă a randamentului şi o expunere redusă la factorii de risc standard fac din jucăria LEGO şi din alte obiecte de colecţie similare o investiţie alternativă atractivă cu un bun potenţial de diversificare.

Seturile Lego devin mai scumpe în fiecare an din cauza „valorii ridicate de colecţie” combinată cu scăderea ofertei. Majoritatea seturilor Lego sunt scoase din uz după câţiva ani.

Preţurile acestor seturi de jucării de ocazie rămân neafectate de suişurile şi coborâşurile de pe piaţa bursieră, au precizat cercetătorii, subliniind chiar faptul că preţurile au crescut în timpul crizei financiare din 2008.

Comparându-le cu o investiţie la fel de valoroasă ca bijuteriile, antichităţile sau alte lucruri, cercetătorii au susţinut în raport că un set Lego de mari dimensiuni a obţinut un randament de 2.230 de procente în opt ani.

Preţurile Lego au crescut chiar şi în timpul pandemiei de Covid-19, când mulţi adulţi şi copii au fost nevoiţi să rămână în case în timpul carantinei.

„Zeci de mii de tranzacţii sunt făcute pe piaţa secundară Lego. Chiar şi ţinând cont de preţurile mici ale majorităţii seturilor, aceasta este o piaţă uriaşă care nu este bine cunoscută de investitorii tradiţionali”, a declarat despre cercetare Victoria Dobrynskaya, unul dintre autorii studiului şi profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Economice.

Lucrarea lor a fost publicată în revista Research in International Business and Finance.

Unele dintre seturile Lego folosite, care au atins preţuri ridicate, au fost Şoimul Mileniului, Steaua Morţii II şi Distrugătorul stelar imperial.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău