Noul trend în materie de investiții: Nu este vorba de blockchain, nici de aur, nici de vin sau artă. Se apreciază rapid

28 Dec. 2021, 11:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
28 Dec. 2021, 11:20 // Bani și Afaceri //  MD Bani

V-aţi întrebat vreodată care este cea mai bună investiţie? Nu este vorba de blockchain, nici de aur, nici de vin sau chiar de artă. Cercetătorii ruşi de la Şcoala Superioară de Economie din Rusia susţin că blocurile Lego la mâna a doua se apreciază mai repede decât oricare dintre acestea.

Studiem randamentele financiare ale activelor alternative de investiţii de colecţie, cum ar fi jucăriile, folosind ca exemplu seturile LEGO. Astfel de jucării emblematice, cu o ofertă care se diminuează în timp şi cu valori de colecţie ridicate, par să producă randamente ridicate pe piaţa secundară.

Investiţiile în LEGO au obţinut un randament mediu de cel puţin 11% (8% în termeni reali) în perioada de eşantionare 1987-2015. Randamentele LEGO nu sunt expuse la factorii de risc ca piaţa, valoarea, impulsul şi volatilitatea, dar au o expunere aproape unitară la factorul dimensiune.

Un alfa multifactorial pozitiv de 4%-5%, un raport Sharpe de 0,4, o asimetrie pozitivă a randamentului şi o expunere redusă la factorii de risc standard fac din jucăria LEGO şi din alte obiecte de colecţie similare o investiţie alternativă atractivă cu un bun potenţial de diversificare.

Seturile Lego devin mai scumpe în fiecare an din cauza „valorii ridicate de colecţie” combinată cu scăderea ofertei. Majoritatea seturilor Lego sunt scoase din uz după câţiva ani.

Preţurile acestor seturi de jucării de ocazie rămân neafectate de suişurile şi coborâşurile de pe piaţa bursieră, au precizat cercetătorii, subliniind chiar faptul că preţurile au crescut în timpul crizei financiare din 2008.

Comparându-le cu o investiţie la fel de valoroasă ca bijuteriile, antichităţile sau alte lucruri, cercetătorii au susţinut în raport că un set Lego de mari dimensiuni a obţinut un randament de 2.230 de procente în opt ani.

Preţurile Lego au crescut chiar şi în timpul pandemiei de Covid-19, când mulţi adulţi şi copii au fost nevoiţi să rămână în case în timpul carantinei.

„Zeci de mii de tranzacţii sunt făcute pe piaţa secundară Lego. Chiar şi ţinând cont de preţurile mici ale majorităţii seturilor, aceasta este o piaţă uriaşă care nu este bine cunoscută de investitorii tradiţionali”, a declarat despre cercetare Victoria Dobrynskaya, unul dintre autorii studiului şi profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Economice.

Lucrarea lor a fost publicată în revista Research in International Business and Finance.

Unele dintre seturile Lego folosite, care au atins preţuri ridicate, au fost Şoimul Mileniului, Steaua Morţii II şi Distrugătorul stelar imperial.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO