Două companii din Republica Moldova vor putea exporta melci și produse de acvacultură în UE

29 Dec. 2021, 15:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Dec. 2021, 15:41 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Comisia Europeană a aprobat o listă extinsă a producătorilor Republica Moldova pentru plasarea pe piața Uniunii Europene a loturilor de produse de origine animalieră. Astfel, autoritățile sanitare au autorizat introducerea produselor de acvacultură, cu excepția moluștelor bivalve.

Potrivit noii decizii, produsele de pește, fabricate de compania Blue Shark SRL din Măgdăcești, Criuleni, afiliată grupului Ocean Fish din România, vor ajunge pe piața Uniunii Europene.

Până acum, singurul producător de produse de acvacultură (în special fiind vorba de caviar) ce avea dreptul de a exporta în UE era firma Aquatir din Tiraspol, notează Mold-street.

Potrivit instituției, aceasta este parte a holdingului Sheriff, ce controlează cea mai mare parte a economiei regiunii separatiste. Firma a creat ferma de sturioni acum 15 ani și grație favorurilor fiscale din regiune a ajuns o afacere profitabilă și una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa.

În afară de produse de acvacultură, autoritățile sanitare ale Uniunii Europene au autorizat introducerea pe piața UE și a melcilor din Moldova. Exportator este Aspersa SRL din Bălți, o mică firmă deținută de Ion Babaleu.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!