Cehia suspendă exportul de arme în Kazahstan: „Un preşedinte care dă ordin să se tragă nu are nevoie de solidaritate”

12 Ian. 2022, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Ian. 2022, 13:49 // Actual //  bani.md

Guvernul ceh a decis să suspende licenţele pentru exportul de arme în Kazahstan, acuzându-l pe preşedintele kazah Kasîm-Jomrat Tokaev că „a dat ordin să se tragă în civili” în cursul recentelor manifestaţii antiguvernamentale, relatează miercuri EFE şi Radio.cz, citate de Agerpres.

Un anunţ în acest sens l-a făcut ministrul de externe ceh Jan Lipavsky într-o postare pe Twitter, în care îl critică voalat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat un politician ultranaţionalist, care şi-a manifestat „solidaritatea” cu preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

Un preşedinte care dă ordin să se tragă fără somaţie nu are nevoie de solidaritate. Noi suntem solidari cu poporul din Kazahstan”, a transmis şeful diplomaţiei cehe, reprezentant al Partidului Piraţilor, formaţiune antisistem.

Jan Lipavsky i-a solicitat Ministerului Industriei şi Comerţului să suspende valabilitatea licenţelor pentru exportul în Kazahstan de material militar, muniţii şi mijloace de dispersare a demonstraţiilor pe fondul situaţiei actuale din această ţară, transmite Radio Praga.

În 2020, potrivit postului de radio citat, erau în vigoare 11 licenţe pentru vânzarea acestui tip de material către ţara central-asiatică pentru o valoare totală de 16,8 milioane de euro.

Scânteia care a declanşat nemulţumirea populaţiei faţă de elitele economice şi politice ale ţării a fost dublarea preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă în vestul Kazahstanului. Protestele au început la 2 ianuarie la Janaozen şi Aktau şi s-au extins apoi la Almatî, capitala economică a ţării, unde manifestaţiile au degenerat în violenţe de stradă, fiind însoţite de acte de vandalism, cu devastarea şi incendierea unor clădiri oficiale.

Din 6 ianuarie, forţele de securitate au reprimat cu brutalitate revolta, preşedintele kazah evocând o „tentativă de lovitură de stat” şi „bande de terorişti”, pe care le-a pus pe acelaşi plan cu manifestanţii, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Tokaev a declarat vinerea trecută că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva ”teroriştilor”, a respins orice fel de negocieri şi a promis ”eliminarea bandiţilor înarmaţi” pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, conform AFP şi Reuters.

Săptămâna trecută, Germania a anunţat suspendarea exporturilor de arme către Kazahstan, notează Radio.cz.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău