Candu și Cebotari la CC: Anularea pretinsei legi a miliardului va duce la creșterea inflației și căderea leului

18 Mart. 2021, 16:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2021, 16:09 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Anularea pretinsei legi a miliardului va duce la efecte catastrofale asupra economiei și stabilității financiare a statului, devalorizând leul și provocând creșterea inflației, a declarat Andrian Candu la Curtea Constituțională, care examinează astăzi, 18 martie 2021, sesizarea PRO MOLDOVA pentru examinarea constituționalității Legii 230 din decembrie anul trecut.

Potrivit lui, respectiva lege va compromite grav relațiile cu FMI, va genera instabilitate financiară de proporții, inflație, devalorizarea leului și sărăcie, având un impact tragic asupra bugetului de stat. Acceptarea abordării propuse de PRO MOLDOVA ar restabili ordinea constituțională din Republica Moldova şi va avea impact pozitiv pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova în parte, cât şi pentru Republica Moldova, în general.

Consecința imediată a acestei legi este restituirea creditului acordat Guvernului de către Banca Națională a Moldovei, lucru imposibil de realizat și care ar înseamna reducerea critică a capitalului statutar al BNM și încălcarea angajamentelor asumate de țara noastră în raport cu FMI.

De asemenea, anularea angajamentului asumat de stat şi al efectelor acestuia vor avea efect negativ asupra potenţialului de dezvoltare al economiei naţionale, generând instabilitate pentru agenţii economici interni şi investitorii străini. Legea are repercusiuni asupra procedurilor de lichidare silită a băncilor cărora le-au fost acordate credite de urgență. Totodată, legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat şi a principiului corelat al loialităţii constituţionale, al prevederilor constituţionale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi.

PRO MOLDOVA a depus la 21 decembrie 2020 o sesizare la Curtea Constituțională în care a cerut declararea neconstituţională a legii  230 din 16 decembrie 2020 pentru abrogarea Legii privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat.

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de Blocul Alternativa cu privire la propunerile de modificare a Codului electoral
15 Apr. 2025, 11:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 11:26 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Investitorii fug de acțiunile americane pe fondul temerilor tot mai mari privind o recesiune globală provocată de politicile comerciale agresive ale administrației Trump. Potrivit unui sondaj publicat marți de Bank of America (BofA), alocările în acțiuni americane au fost reduse la niveluri istorice minime, marcând cel mai abrupt declin înregistrat vreodată în cadrul acestui tip de analiză, scrie Reuters.

Este vorba de 36% dintre managerii de fonduri chestionați au declarat că și-au redus expunerea pe piața bursieră americană — cel mai mare procent din ultimii doi ani. Mai mult, un număr record de respondenți a afirmat că intenționează să continue retragerea capitalului din acțiuni americane în perioada următoare.

Raportul BofA arată că principala temere a investitorilor este riscul unei recesiuni globale, accentuată de războiul comercial alimentat de deciziile administrației Trump. Piețele financiare din SUA au resimțit deja impactul: acțiunile, dolarul și obligațiunile de trezorerie au înregistrat scăderi semnificative. Chiar dacă piața a înregistrat o ușoară revenire luni, indicele S&P 500 rămâne cu 8% sub nivelul de la începutul anului.

Sondajul a fost realizat în rândul a 164 de investitori care administrează active totale în valoare de 386 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!