A luat-o gura pe dinainte pe Gavrilița: Gazprom poate rezilia contractul pentru neplata avansului. Spînu – BA

19 Ian. 2022, 18:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2022, 18:15 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că Gazprom poate suspenda contractul cu Moldovagaz, în cazul neplății avansului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru.

Toate a achitările trebuie să se întâmple către data de 20 a fiecărei luni atât pentru perioada anterioară cât și avansul de 50% pentru luna în curs, în caz contrar va fi deconectată furnizarea gazelor naturale și chiar Gazprom își rezervă posibilitatea de a rezilia contractul cu Republica Moldova sau alte acțiuni prevăzute în contract”, a explicat Gavrilița.

Potrivit premierului, această scrisoare înseamnă o deviere de la practicile acceptate anterior care deși erau aceleași condiții de plată se acceptau devierile financiare atâta timp câte este necesar pentru ajustare tarifelor.

Ne-am confruntat cu o situație similară la sfârșitul anului trecut când Gazprom a venit cu amenințarea de deconectare în 48 de ore în cazul neplății avansului. Acum vedem aceste devieri de la practica obișnuită de acceptare a acestora și este probabil ca această practică să se repete și în luna februarie și de aceea este necesar să acționăm prompt, să avem toate instrumentele la dispoziție pentru asigurarea securității energetice a țării”, a mai spus Gavrilița.

Ulterior, întrebat dacă există o asemenea prevedere în contract, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru

În scrisoarea adresată către Moldovagaz se menționează despre sistarea pe data de 21 în cazul în care nu va fi achitat acest avans”, a menționat Spînu.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău