Moldova se învârte în cerc! Chișinăul dependent de Gazprom: Ceban: Gazul din Azerbaidjan mai scump decât cel din Rusia

08 Feb. 2022, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Feb. 2022, 11:00 // Actual //  Lupu Eduard

Gazul importat din Azerbaidjan este mai scump față de cel achiziționat de la Gazprom. Este vorba de costul transportului metanului, care e de câteva ori mai mare, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Doar costurile de transport a gazelor din Azerbaidjan, prin așa-zisul Coridor Sudic, ar putea fi de aproape 10 ori mai mari decât prin Ucraina. Doar costul de transport al unei mii de metri cubi de gaze prin acest coridor s-ar ridica 200 de dolari, în timp ce prin Ucraina acesta ar fi de doar 20 de dolari”, a punctat președintele Moldovagaz într-un interviu pentru lisa.md.

În opinia lui Ceban, Republica Moldova este pregătită încă de la finele anului 2019 să importe gaze din alte surse prin conductele din sudul țării.

La sfârșitul săptămânii trecute ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a participat la Baku la 8-a Reuniune ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. La eveniment au fost discutate mai multe subiecte. Este vorba de securitatea energetică, tendințele prețurilor la energie și gaze, dar și impactul asupra climei și mediului.

Autoritățile Republicii Moldova au anunțat că analizează mai multe opțiuni pentru achiziția de gaze, în condițiile în care Republica Moldova s-a confruntat cu o criză a gazelor pe fundalul schimbării de atitudine a Gazpromului. Concernul rus cere o plată anticipată pentru gazul care urmează să fie livrat Republicii Moldova. Or, acest lucru a pus în dificultate Moldovagaz, care s-a confruntat cu un deficit de cash flow a doua lună consecutiv. În rezultat, Guvernul a instituit Stare de Urgență în sectorul gazelor, ceea ce -a permis să intervină pentru a soluționa problema deficitului de casă de la Moldovagaz.

De ce nu importă şi Moldova gaze azere?

Pentru că este amânată, pe­riodic, realizarea unui interco­nector între Bulgaria şi Grecia care ar permite ţărilor din regiune, să se alimenteze cu com­bustibilul venit din Marea Caspică prin intermediul gazoductului azer TAP.

Proiectul TAP, o conductă de 878 de kilometri, a fost pusă în funcţiune pe 31 decembrie 2020 şi transportă gaze extrase din uriaşul câmp gazeifer Shah Deniz spre Italia, Grecia şi Bulgaria. Molodva ar putea avea şi ele acces la gazele azere dacă Bulgaria ar finaliza lucrările de construcţie la interconectorul care o leagă de Grecia IGB.

Potrivit unor informaţii din mai, citate de Reuters, proiectul IGB nu va fi gata mai devreme de vara anului viitor. Acum, gazul azer intră în Bulgaria prin infrastructura existentă de conectare cu Grecia.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău