Moldova se învârte în cerc! Chișinăul dependent de Gazprom: Ceban: Gazul din Azerbaidjan mai scump decât cel din Rusia

08 Feb. 2022, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Feb. 2022, 11:00 // Actual //  bani.md

Gazul importat din Azerbaidjan este mai scump față de cel achiziționat de la Gazprom. Este vorba de costul transportului metanului, care e de câteva ori mai mare, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Doar costurile de transport a gazelor din Azerbaidjan, prin așa-zisul Coridor Sudic, ar putea fi de aproape 10 ori mai mari decât prin Ucraina. Doar costul de transport al unei mii de metri cubi de gaze prin acest coridor s-ar ridica 200 de dolari, în timp ce prin Ucraina acesta ar fi de doar 20 de dolari”, a punctat președintele Moldovagaz într-un interviu pentru lisa.md.

În opinia lui Ceban, Republica Moldova este pregătită încă de la finele anului 2019 să importe gaze din alte surse prin conductele din sudul țării.

La sfârșitul săptămânii trecute ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a participat la Baku la 8-a Reuniune ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. La eveniment au fost discutate mai multe subiecte. Este vorba de securitatea energetică, tendințele prețurilor la energie și gaze, dar și impactul asupra climei și mediului.

Autoritățile Republicii Moldova au anunțat că analizează mai multe opțiuni pentru achiziția de gaze, în condițiile în care Republica Moldova s-a confruntat cu o criză a gazelor pe fundalul schimbării de atitudine a Gazpromului. Concernul rus cere o plată anticipată pentru gazul care urmează să fie livrat Republicii Moldova. Or, acest lucru a pus în dificultate Moldovagaz, care s-a confruntat cu un deficit de cash flow a doua lună consecutiv. În rezultat, Guvernul a instituit Stare de Urgență în sectorul gazelor, ceea ce -a permis să intervină pentru a soluționa problema deficitului de casă de la Moldovagaz.

De ce nu importă şi Moldova gaze azere?

Pentru că este amânată, pe­riodic, realizarea unui interco­nector între Bulgaria şi Grecia care ar permite ţărilor din regiune, să se alimenteze cu com­bustibilul venit din Marea Caspică prin intermediul gazoductului azer TAP.

Proiectul TAP, o conductă de 878 de kilometri, a fost pusă în funcţiune pe 31 decembrie 2020 şi transportă gaze extrase din uriaşul câmp gazeifer Shah Deniz spre Italia, Grecia şi Bulgaria. Molodva ar putea avea şi ele acces la gazele azere dacă Bulgaria ar finaliza lucrările de construcţie la interconectorul care o leagă de Grecia IGB.

Potrivit unor informaţii din mai, citate de Reuters, proiectul IGB nu va fi gata mai devreme de vara anului viitor. Acum, gazul azer intră în Bulgaria prin infrastructura existentă de conectare cu Grecia.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ