Titanicul PCRM și PSRM în derivă. Sturza: BCS este o epavă spartă fără căpitan, bani și ideii, în așteptarea corsarilor

08 Feb. 2022, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Feb. 2022, 14:22 // Actual //  bani.md

Într-o postare pe Facebook, fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza a comentat sondajul publicat astăzi, 8 februarie, care atestă o cădere a partidului de guvernământ PAS. „Văd fețe triste/(fericite) la Chișinău – PAS cade în sondaje. În topul preferințelor alegătorilor au revenit socio-comuniștii – 25,2%. PAS a scăzut până la 22,7%. E oare o tragedie/(triumf) a/(al) cuiva? Categoric, nu!”

Omul de afaceri e de părere că BCS (PCRM, PSRM n.r) este o epavă spartă, aflată în derivă, fără căpitan, idei și bani, în așteptarea corsarilor care le vor duce epava cu tot cu „kulioace” spre insulele Bahamas.

PAS, risc să afirm că sunt deocamdată bine, chiar nesperat de bine. Să guvernezi astăzi, când ești copleșit de atâtea crize, e o mare încercare. Criză energetică, când prețurile la gaze naturale pe piețele internaționale au crescut și de 10(!) ori, iar prețurile la petrol s-au dublat. Criză pandemică devastatoare ca eveniment sanitar, economic și psihologic. Inflație de două cifre, în mare parte importată din exterior. Criză de securitate regională. Lipsă de personal calificat în administrația centrală și locală”, susține Ion Sturza.

În opinia omului de afaceri, Republica Moldova se confruntă cu o criză cu care alții nu s-ar fi isprăvit.

Dacă sincer, unii și-ar lua lumea-n cap și ar pleca cum a făcut-o guvernul Chicu. Copiii de la PAS – nu. Da, improvizează, șchioapătă, comunică precum niște robotei cu algoritmul stricat. Unii habar nu au, alții imită că au. E firesc. Să nu credeți că alții care se consideră mari „oameni de stat” s-ar fi descurcat mult mai bine. În așa condiții, unica strategie câștigătoare este autopilotul și – înainte”, a precizat Sturza.

Ion Sturza susține că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova înciuda luptei cu sistemul este iubită de moldoveni.

Nici de nivelul de încredere al doamnei Sandu nu-mi fac mare griji. Să lupți cu „sistemul” și să fii iubită e o misiune imposibilă. Pentru că „sistemul” suntem cam noi toți. Și totuși, chiar și în aceste condiții, cotele de încredere în guvernare rămân nesperat de ridicate. Lucru care denotă că moldovenii nu sunt oportuniști, acceptă intemperiile în speranța vremurilor mai bune. Cu o singură condiție – guvernarea trebuie să continue să fie onestă”, a punctat fostul premieri.

Omul de afaceri afirmă că în câteva luni prețurile la resursele energetice vor scădea, iar lucrurile se vor stabiliza

Pronosticul meu este că mai avem de răbdat 3-5 luni. Prețurile la resursele energetice vor scădea mult, celelalte se vor stabiliza. Pandemia bate în retragere. Regiunea se deescaladează. Soarele este tot mai fierbinte, ziua mai lungă, lunca mai verde. Ies urzicile, se coc cireșele…”, a menționat fostul premier.

„Una din componente, cea din RO s-a poziționat de-a lungul timpului vădit dușmănos împotriva doamnei Sandu. A „prezis” până în ultimul moment o înfrângere „catastrofală” a dumneaei și a PAS-ului. A făcut mai multe declarații de-a dreptul scandaloase că rușii nu au intervenit în procesul electoral. Și cireașa de pe tort – a promovat insistent la Chișinău AUR-ul, care a luat în final un scor „fabulos” – 0,7%. Ce să zic? Buna „expertiză”!”, conchis omul de afaceri, care spune că e trist că Platforma DA a devenit total irelevantă – 1,7%…

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău