Soluția care va rezolva problema mirosului urât din capitală. Primăria a câștigat un proiect de cofinanțare

23 Mart. 2021, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2021, 17:25 // Actual //  MD Bani

Primăria municipiului Chișinău a câștigat proiectul „Construirea instalațiilor de prelucrare definitivă a nămolului prin proces de piroliză la Stația de Epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău”, cofinanțat de Fondul Ecologic Național.

Potrivit specialiștilor, această metodă va permite ca din 100 de tone de nămol pe care le „produce” zilnic Chișinăul, să rămână doar 10 tone. Ulterior, această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate fi utilizat.

De asemenea, specialiștii menționează că unica soluție pe termen lung care poate rezolva problema mirosului urât din capitală, este montarea instalațiilor de piroliză la Stația de epurare a apelor uzate.

În prezent, autoritățile depun eforturi pentru identificarea altor surse financiare necesare implementării acestui proiect, care de fapt reprezintă un pas important ce va permite construcția unui ciclu închis ecologic, de prelucrare a nămolului care se acumulează zilnic la Stația de epurare.

După finalizarea procesului de modernizare și recepționare a noii Stații de epurare, serviciile de canalizare vor fi extinse și pentru raioanele Strășeni și Ialoveni.

 

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a reușit să surprindă din nou scena economică internațională, devenind al șaselea cel mai mare exportator de vermut din lume, cu o performanță spectaculoasă înregistrată în anul 2024. Potrivit analizei economistului Veaceslav Ioniță, exporturile de vermut ale țării noastre au atins valoarea de aproape 44 de milioane de dolari, 99% din acest volum fiind livrat pe piața Statelor Unite ale Americii.

„Noi i-am descoperit pe americani. Americanii ne-au descoperit pe noi”, afirmă economistul, subliniind că acest produs – o băutură alcoolică pe bază de vin și plante aromatice – este fabricat în întregime în Moldova și nu este un reexport.

Dacă până recent volumul exporturilor de vermut era modest, de câteva sute de mii de dolari anual, în special prin piețe precum Kazahstan și Belarus, din 2023 Moldova a găsit o nouă piață strategică – SUA. Iar în 2024, produsul a explodat ca valoare și importanță economică.

În contextul în care doi ani consecutivi exporturile totale ale Republicii Moldova au fost în scădere, creșterea livrărilor către SUA a fost o excepție notabilă. „Secretul era simplu: vermutul. Mai mult de jumătate din ce am exportat în SUA înseamnă această băutură”, notează Ioniță.

Cu o cotă de 6% din piața mondială a vermutului, Moldova se clasează imediat după giganți tradiționali precum Italia, Franța și Spania. Iar dacă ritmul actual se menține, cu un efort minim, țara noastră ar putea ajunge în top 4 exportatori mondiali.

„Nasc și la Moldova oameni”, concluzionează Veaceslav Ioniță, sugerând că această realizare nu este doar o întâmplare, ci dovada că în sectorul agroalimentar și al băuturilor cu valoare adăugată mare, Moldova are potențial real de competitivitate globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!