Orange a realizat primul apel de date folosind infrastructura 5G

16 Feb. 2022, 19:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2022, 19:48 // Actual //  bani.md

Orange a realizat primul apel de date ce foloseşte nativ infrastructura 5G, folosind uRLLC (Ultra-Reliable Low Latency Communications) şi reţeaua de tip StandAlone (5G SA), bazată pe componenta de core a infrastructurii 5G Standalone Private Mobile Radio, au transmis reprezentanţii companiei de telecom printr-un comunicat.

„Astfel, a rezultat un apel de date ce foloseşte nativ doar infrastructura 5G demonstrând performanţe îmbunătăţite, mult mai puternice, cu latenţă de sub 5ms prin implementare uRLLC şi capacitate mult mai mare de transfer a datelor”, au transmis reprezentanţii Orange.

Testul a fost realizat în cadrul laboratorului Orange 5G Lab din România, care are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în reţeaua comercială în viitor, în prezent putând fi testate doar în mediu de laborator.
„Prin evidenţierea latenţei reduse şi a vitezei de maximum 1.4 Gbps se demonstrează capabilităţile reale pentru a susţine mai departe viitoarele nevoi specifice de conectivitate şi de digitalizare ale partenerilor de business, permiţând industriilor să se pregătească pentru utilizări viitoare ce vor include aplicaţii de tipul industry 4.0 şi gestionarea unui volum mare de informaţii şi de conexiuni în reţea”, au mai spus reprezentanţii Orange.

De asemenea, în cadrul Orange 5G Lab se dezvoltă mai multe proiecte de inovare şi cercetare care au ca obiectiv digitalizarea mai multor sectoare economice folosind tehnologia 5G, precum agritech, oraşe inteligente, maşini autonome, transport şi logistică, e-health, securitate cibernetică sau tehnologie verde.

În prezent, companii româneşti şi startup-uri derulează, alături de Orange, proiecte 5G ce se materializează în servicii sau produse. „Spre exemplu, Bosch şi Orange testează, folosindu-se de tehnologia 5G, diferite soluţii ce îşi propun să crească siguranţa rutieră, economisirea de energie şi eficienţa în trafic.”
Un alt proiect realizat pe structură 5G, susţinut de Orange 5G Lab, este soluţia Safe City, dezvoltată de startup-ul SecurifAI, pentru proiecte de siguranţă publică.

„Flexibilitatea operaţională şi timpii reduşi pentru furnizarea datelor sunt două dintre principalele beneficii ale noii arhitecturi. Tot cu ajutorul infrastructurii 5G şi a resurselor din 5G Lab, clinica Telios Care a îmbunătăţit o soluţie de telemedicină ce asigură consultaţii medicale profesionale la distanţă, prin telefon sau conferinţe video. Toate acestea sunt posibile datorită flexibilităţii de a aloca rapid resurse de reţea sub forma unui slice (slice uRLLC – Ultra Reliable Low Latency Communications). Latenţa redusă, de sub 5 ms, este esenţială pentru trimiterea măsurătorilor către medic în timp real şi efectuarea consultaţiei video (slice eMBB – Enhanced Mobile Broadband) care se întâmplă în paralel cu acestea.”

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău