Republica Moldova urmează să depozite gaze naturale pentru iarna viitoare, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu.
Noi la vară vom face rezerve de gaz. Le vom face în România și Ucraina, în condițiile în care sistemul de transport al gazelor al Republicii Moldova este așa. E o problemă. Dacă facem rezerve doar în Ucraina nu putem asigura partea de sud a țării, dacă le facem în România nu ar fi suficiente pentru partea nord țării”, a explicat Spînu.
Potrivit ministrului, cantitatea care va fi depozitată în România și Ucraina urmează să fie calculată pentru a putea asigurarea întregii țării cu metan
Conform proiectului de lege pe care îl promovăm, vrem să ajungem să avem rezerve pentru cel puțin două luni – 300 mil. metru cubi de gaz. Noi vom decide în funcție de disponibilitate, facem pe o lună, facem pe două săptămâni, în funcție de situația de pe piață”, a punctat Spînu.
Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.
Autoritățile de la Chișinău s-au arătat indignate de atitudinea Gazpromului în raport cu Chișinăul. De două ori concernul rus a trimis scrisori de înștiințare care atenționau cu sistarea livrărilor în caz de neplată a avansului pentru luna următoare. Deși această prevedere exista și în contractul precedent, nu a fost utilizată niciodată de Gazprom. Ministrul Infrastructurii și premierul au vorbit despre o schimbare de atitudine a concernului.