Bombe în apropierea Moldovei! Zelenski supărat pe Occident pentru „inacțiune” împotriva agresiunii ruse. Vrea în NATO

19 Feb. 2022, 20:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 20:37 // Actual //  bani.md

Într-un discurs rostit pe scena Conferinței pentru Securitate de la Munchen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat un calendar „clar” pentru aderarea Ucrainei la NATO. De asemenea, liderul de la Kiev a criticat sâmbătă „inacțiunea occidentală” împotriva agresiunii ruse, argumentând că Ucraina a acționat ca un „scut” în ultimii opt ani, iar arhitectura de securitate a Europei a eșuat total.

Volodimir Zelenski și-a început discursul amintind discursul lui Putin la Conferința de Securitate de la Munchen din 2007, în care președintele rus a atacat ordinea globală condusă de SUA și a catalogat extinderea NATO către Est ca fiind „extrem de periculoasă”.

„Un an mai târziu, Putin a invadat Georgia folosind multe dintre aceleași tactici pe care oficialii americani spun că le încearcă acum. Apoi, în 2014, Putin a anexat Crimeea și a stimulat o insurgență pro-rusă în estul Ucrainei, care a continuat până în prezent”, a spus președintele ucrainean, citat de publicația americană Axios.

„Cum am ajuns în cea mai mare criză de securitate de la sfârșitul Războiului Rece? Pentru mine, ca președinte al țării care și-a pierdut o parte din teritoriul, mii de oameni, și a văzut cum țara îi înconjurată la granițe de 150.000 de soldați l, acest răspuns este evident”, a spus Zelenski.

„Arhitectura de securitate a Europei și nu numai este aproape distrusă. Acum este prea târziu să vorbim despre remedierea ei. Este timpul pentru una nouă”, a continuat președintele ucrainean.

„Cu 15 ani în urmă, Federația Rusă a făcut aici o declarație în care a contestat ordinea globală de securitate. Cum a răspuns lumea? A mers mai departe și nu a dat atenție afirmațiilor președintelui rus”, a explicat liderul de la Kiev.

Zelenski și-a continuat discursul, criticând NATO pentru că susține că are o politică de „uși deschise”, în timp ce refuză să lase Ucraina să intre și a cerut alianței să ofere un interval de timp pentru eventuala aderare a țării sale la Alianță.

„Să fim sinceri în privința asta. Politica ușilor deschise este bună, dar avem nevoie de răspunsuri deschise. Nu ani și ani de întrebări închise”, a spus Zelenski. Ucraina nu va fi niciodată un „tampon” între Rusia și Occident, a adăugat acesta.

Zelenski a criticat și Occidentul pentru că a susținut că Putin a luat decizia de a invada, dar nu a impus sancțiuni până la începutul atacului. „Ce așteptați? Nu avem nevoie de sancțiuni după ce au loc bombardamente, după ce nu mai avem granițe. Dacă acționăm după începerea agresiunii, atunci de ce am avea nevoie de acele sancțiuni?”, s-a întrebat președintele ucrainean.

„Apreciem orice ajutor, dar toată lumea trebuie să înțeleagă: acestea nu sunt contribuții caritabile pe care ar trebui să le ceară Ucraina. Este contribuția voastră la securitatea Europei și a lumii. Acolo unde Ucraina a fost scutul timp de opt ani”, a mai declarat președintele ucrainean.

Acesta a spus propus, totodată, o întâlnire cu Vladimir Putin. „ Nu știu ce vrea președintele Federației Ruse vrea, așa că propun să mă întâlnesc cu el”, a spus Zelenski.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO