Va fi mărită producția de lactate. După 10 ani de stagnare, autoritățile propun investiții în acest domeniu

29 Mart. 2021, 16:11
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2021, 16:11 // Slider //  MD Bani

Potențialul de dezvoltare a produselor lactate din Republica Moldova a fost evaluat într-un nou studiu prezentat de Agenția de Investiții din Moldova împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate. Câteva dintre activitățile Planului Investițional constau în crearea unui sistem de evidență (soft), procurarea vacilor gestante, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole și construcția grajdurilor.

Potrivit Agenției de Investiții din Moldova, studiul a fost prezentat în cadrul unei ședințe online, la data de 25 martie curent, cu participarea autorităților de resort, producătorilor autohtoni interesați de domeniul zootehnic și celor care doresc să reanimeze sau să lanseze o afacere în acest domeniu.

Studiul a prezentat o statistică, potrivit căreia, în ultimele 3 decenii, industria producției laptelui înregistrează un declin continuu. Statistica oficială a ultimilor 10 ani arată că  declinul a fost unul drastic, producția laptelui scăzând cu 38% în perioada 2009-2019. Importul înregistrează o ascendență de 405%, comparând anul 2009 cu 2019, astfel constituind 30% din totalul de  lapte consumat. Iar 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației (familii) și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole, scrie realitatea.md.

„Sprijinul Agenției rezidă din consecvența implementării acțiunilor de suport dedicate producătorilor și exportatorilor de produse autohtone din diverse sectoare ale economiei țării, pentru a contribui la creșterea competențelor și capacităților de export ale acestora”, susține Directorul general al Agenției de Investiții din Moldova, Rodica Verbeniuc.

Totodată, potrivit Agenției de Investiții din Moldova, Planul Investițional va fi divizat în 3 faze, care vor contribui la majorarea producției de lapte de către întreprinderile agricole cu o pondere de la 4% la 60%. Această majorarea procentuală va duce atât la majorarea producției de lapte propriu-zise în tone, cât și va determina suma investițională necesară.

Procedura de obținere a dreptului de export în UE, ar presupune un spectru mai extins de activități ce urmează să fie implementate la nivel național.

„La moment are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană, care ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate în luna aprilie curent pentru produsele de origine animală”, a menționat Secretarul de Stat al Ministerului Econimiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Conform Studiului, principalele produse lactate exportate, după valoarea monetară în 2019, au fost brânzeturile și cașcavalurile-cca. 5.5 milioane USD. Brânzeturile și cașcavalurile au fost principalele produse lactate exportate, nu doar în 2019 dar și în ultimii 5 ani, înregistrând o pondere medie de cca. 58% din total importuri (ca valoare), iar în 2019 a dominat valoarea exporturilor, având o pondere de 93%.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE anunță că prețurile la combustibili continuă să scadă, marcând o nouă perioadă de ajustare descendentă în această săptămână.

După ce motorina a înregistrat o reducere constantă a prețului începând cu mijlocul lunii aprilie, cu o diminuare totală de 1,09 lei/litru în acea perioadă, benzina a început să urmeze aceeași tendință în ultimele zile.

În conformitate cu decizia ANRE, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei standard pentru perioada 04-07.05.2024 au fost stabilite la nivelul de:

– 26,17 lei/litru pentru benzina COR 95 (o scădere de 08 bani);
– 21,23 lei/litru pentru motorina standard (o scădere de 05 bani).

Agenția subliniază faptul că prețurile la produsele petroliere în Republica Moldova sunt strict determinate de evoluțiile pieței internaționale și sunt complet independente de intervenția companiilor petroliere. Această transparență este garantată de legislația actuală, care asigură consumatorii că orice modificare a prețurilor este în concordanță directă cu fluctuațiile cotațiilor Platts pentru aceste produse.

Această nouă reducere a prețurilor la combustibili vine ca o veste bună pentru șoferii din Republica Moldova și este rezultatul unei conjuncturi favorabile pe piața internațională a petrolului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău