7 lecții de viață de la familiile care au reușit în business (INFOGRAFIC)

15 Mart. 2021, 10:52
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2021, 10:52 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Puține companii noi se transformă astăzi în giganți globali care își îmbogățesc proprietarii. De fapt, majoritatea afacerilor noi vor eșua în decurs de zece ani de la deschidere, arată datele birourilor de statistică din mai multe țări ale lumii.

Un nou proprietar de afacere trebuie să-și facă temele îmnainte de a se lansa în business. Ei trebuie să înțeleagă piața și jucătorii de pe piață. Aceste decizii sunt importante pentru că în funcție de ele va fi și viitorul buzunarelor. Mulți antreprenori vor investi în afacere și pot chiar împrumuta bani pentru a-și dezvolta ideile.

Începerea unei afaceri de familie poate crea o nouă dinamică. Această infografie utilă arată câte dintre cele mai de succes companii din America s-au născut din colaborarea dintre membrii aceleiași familii.

Familia Walton este exemplul perfect.

Sam Walton a folosit banii familiei pentru a înființa și a dezvolta Walmart, companie care a devenit în timp unul dintre cei mari angajatori din lume

Familiile care își încep propriile afaceri se vor confrunta, fără îndoială, cu multe provocări.

Învățarea de la întreprinderile familiale de succes este una dintre recomandările pe care le-ar oferi și cei mai buni business-traineri ai lumii: Învață din succesul și greșelile altora.

Cât despre e bine sau nu să faci o afacere cu neamurile, la fel ca și în oricare altă situație, există atât plusuri, cât și minusuri.

Este confortabil să lucrezi îndeaproape cu oameni care te cunosc bine. Nivelul de încredere dintre membrii familiei este, probabil, mai mare. Sau așa ar trebui să fie.

Membrii familiei vor lucra mai mult, deoarece au un interes personal în succesul afacerii.

Dezavantajul este că membrii familiei ar putea fi mai greu de gestionat, iar dezacordurile ar putea să te urmărească și acasă. Dinamica familiei poate afecta moralul restului echipei de lucru și poate necesita o gestionare atentă.

Să înveți de oamenii care deja au trecut de provăcări similare, ți-ar putea aduce în câteva clipe – ani de experiență. MNu uitați, timpul este cea mai scumpă resursă, iar din acest motiv, alegeți să învățați, să cunoașteți și să evitați greșelile greiu de reparat.

Așadar, această infografie vă va fi de ajutor.

 

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău