Donații de milioane de dolari în Bitcoin pentru Ucraina. Vor să susțină astfel armata

27 Feb. 2022, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Feb. 2022, 17:17 // Actual //  MD Bani

Analiștii de criptomonede spun că cel puțin 13,7 milioane de dolari au fost donați până acum efortului de război ucrainean prin donații anonime Bitcoin.

Cercetătorii de la Elliptic, o companie de analiză blockchain, spun că guvernul ucrainean, ONG-urile și grupurile de voluntari au strâns banii publicând adresele portofelului Bitcoin în mediul online, transmite BBC.

Până în prezent, au fost făcute peste 4.000 de donații. Un donator necunoscut a donat Bitcoin în valoare de 3 milioane de dolari unui ONG.

Donația medie este de 95 USD

Sâmbătă după-amiază, contul oficial de Twitter al guvernului ucrainean a postat un mesaj: „Sunteți alături de poporul Ucrainei. Acum acceptăm donații de criptomonede. Bitcoin, Ethereum și USDT”.

A postat adrese pentru două portofele crypto care au colectat 5,4 milioane USD în Bitcoin, Ether și alte monede în decurs de opt ore.

Ministerul Digital ucrainean spune că cel mai recent apel pentru donații este de a „ajuta forțele armate ucrainene”, dar nu a explicat cum vor fi cheltuiți banii.

Fondatorul Elliptic, Tom Robinson, a declarat pentru BBC: „În timp ce unele companii de crowdfunding și plăți au refuzat să permită donații către grupurile care sprijină armata ucraineană, criptomonedele au apărut ca o alternativă puternică”.

Vineri, platforma de strângere de fonduri Patreon a anunțat că a suspendat pagina de donații pentru „Come Back Alive”, un ONG ucrainean care strânge bani pentru forțele ucrainene în zonele de conflict din 2014.

Patreon a spus că pagina a încălcat politicile companiei, spunând într-o declarație: „Nu permitem ca Patreon să fie folosit pentru finanțarea de arme sau activități militare”.

Strângerea de fonduri în criptomonede devine o parte din ce în ce mai importantă a conflictelor moderne din întreaga lume.

Totuși, escrocii par să profite de situația actuală din Ucraina, păcălind utilizatorii.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău