Banca Centrală a Rusiei a decis luni să menţină închisă bursa cel puţin până marţi dimineaţa

28 Feb. 2022, 17:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Feb. 2022, 17:35 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Centrală a Rusiei a decis luni să menţină închisă bursa cel puţin până marţi dimineaţa, după ce rubla s-a depreciat cu aproape 30% în urma sancţiunilor occidentale privind o serie de bănci ruseşti şi a excluderii unora dintre ele din sistemul de comunicaţii interbancare internaţional – SWIFT, relatează agenţia EFE.

Banca a explicat că va anunţa orele de funcţionare a platformei de tranzacţionare miercuri, în jurul orei 9:00 (6:00 GMT).

Rubla s-a depreciat luni pe piaţa Forex cu circa 30% în raport cu dolarul şi euro, puţin după ora 6:00 GMT, o scădere care nu a mai fost văzută din 1993 şi 1994.

La ora 13:30 GMT rubla pierdea încă 23,18% în raport cu dolarul, moneda naţională fiind cotată la 103,16 ruble pentru un dolar, şi cu 22,67% în raport cu euro, până la 115,7 ruble/euro, ambele cotaţii fiind maxime istorice.

Banca Rusiei a luat luni măsuri pentru garantarea stabilităţii financiare a băncilor sancţionate, precum eliberarea de rezerve de capital cumulate de 733 miliarde ruble (6,245 milioane euro sau 6,963 miliarde dolari) pentru împrumuturi de consum sau ipoteci.

De asemenea, a ridicat de la 9,5% la 20% dobânda şi a recomandat băncilor să-şi restructureze datoriile în loc să impună sancţiuni sau amenzi, dacă situaţia financiară a debitorilor se va deteriora ca urmare a sancţiunilor.

În plus, are în intenţie să reia cumpărarea de aur de pe piaţa naţională, după cum a anunţat duminică.

Pe de altă parte, a decis să interzică brokerilor vânzarea de valori ale companiilor sau persoanelor fizice străine.

BCR a luat aceste măsuri după ce SUA, Uniunea Europeană şi alţi parteneri au sancţionat o serie de bănci în urma invaziei ruse în Ucraina şi au decis, în a doua etapă, excluderea unor bănci ruseşti din sistemul SWIFT.

UE a finalizat azi-noapte şi îngheţarea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei, o lovitură fără precedent pentru economia ţării.

Băncile excluse din sistemul de plăţi interbancare vor fi dintre cele care au fost deja sancţionate anterior de UE; pe această listă se află Sberbank, Vneshtorgbank (VTB), Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Vnesheconombank (VEB), Alfa Bank şi Bank Otkritie.

Lista precisă cu acest bănci se va cunoaşte, probabil, luni.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău