Un oligarh rus spune că sancțiunile împotriva miliardarilor din Rusia nu vor opri războiul început în Ucraina

02 Mart. 2022, 10:57
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
02 Mart. 2022, 10:57 // Au Bani //  MD Bani

Unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei a spus că impunerea de sancțiuni împotriva oligarhilor nu ar avea niciun impact asupra deciziei Moscovei de a pune capăt războiului în Ucraina, scrie BBC.

Bancherul miliardar Mihail Fridman a declarat într-o conferință de presă la Londra că războiul a fost o tragedie pentru ambele părți. Dar s-a oprit înaintea criticilor directe, spunând că remarcile personale ar putea reprezenta un risc nu doar pentru el, ci și pentru personal și colegi.

Se alătură altui om de afaceri, Oleg Deripaska, în apeluri la pace.

Cei doi bărbați sunt cei mai importanți oligarhi care au condamnat Rusia pentru invazia Ucrainei, aflată acum la a șasea zi.

Marea Britanie i-a sancționat, de asemenea, marți, pe șefii armatei din Belarus pentru rolul lor în „sprijinirea” invaziei ruse a Ucrainei.

Ministerul de Externe a declarat că armata belarusă a „sprijinit și permis invazia rusă a Ucrainei” și a sancționat, de asemenea, unele dintre firmele sale de producție de stat. Sancțiunile din Belarus sunt peste cele aplicate deja asupra Minskului de Regatul Unit din 2020, când peste 100 de persoane și organizații au fost vizate ca răspuns la alegerile frauduloase din Belarus.

Ce sancțiuni i se impun Rusiei?

Născut în Ucraina înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, Fridman a fost fondatorul celei mai mari bănci private din Rusia, Alfabank, și conduce firma de investiții LetterOne, care are interese extinse în petrol și retail.

Miliardarul a spus că sancțiunile, care îngheață unele active și impun o interdicție de călătorie, sunt nejustificate și că va lupta împotriva lor. Dar el a adăugat că sancțiunile nu vor avea, în orice caz, efectul dorit de a ajuta la frânarea Kremlinului.

„Părinții mei mi-au spus mereu: știi, pentru că ești evreu, nu poți fi în această funcție sau în acea funcție, în această universitate sau la acest job. Acum, mă confrunt cu aceeași situație aici în Occident, pentru că ești rus”.

„Problemă sensibilă”

Luni, Uniunea Europeană a impus miliardarului Fridman, care locuiește la Londra, precum și partenerului de afaceri Pyotr Aven.

Declarația UE l-a descris pe Fridman drept „un finanțator rus de top și un facilitator al cercului interior al lui Putin”.

Fridman a spus că conflictul din Ucraina ar trebui să se încheie cât mai curând posibil, dar a evitat întrebările despre condamnarea totală a acțiunilor președintelui Vladimir Putin.

„Te rog, nu mă împinge să comentez”, a spus el, adăugând că nu ar fi doar „riscul meu personal, ci și un risc pentru colegii și personalul meu”.

El a spus că companiile sale au zeci de mii de angajați în Rusia, Ucraina și Marea Britanie.

„Este o problemă foarte sensibilă. Avem zeci de parteneri și nu am dreptul să-i pun pe toți în pericol”.

La rândul său, Deripaska, care a fondat unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Rusia, a pledat și pentru pace într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Fridman, care s-a născut în Ucraina, a spus că sancțiunile au un impact drastic asupra economiei ruse și a cerut încetarea conflictului – dar a spus că nu are nicio influență asupra acțiunilor președintelui Putin. Fondatorul Alfabank, consideră că UE îl tratează inechitabil.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală