Ce au în comun ouăle de ciocolată și defrișările de păduri tropicale? Iată răspunsul

01 Apr. 2021, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2021, 15:34 // Actual //  MD Bani

Se apropie Paștele, iar pe rafturile magazinelor se acumulează bunătăți din ciocolată din întreaga lume. Ouă de ciocolată, iepurași de ciocolată, tartine de ciocolată și multe altele. Dar ce au în comun toate aceste produse de ciocolată? Răspunsul este că majoritatea acestor produse conțin ulei de palmier.

În ultimele decenii, producția de ulei de palmier a crescut considerabil. Între 1995 și 2015, a crescut de la 14 milioane de tone la peste 60 de milioane de tone. În același timp au crescut și controversele referitor la impactul asupra ecosistemelor și a sănătății.

Uleiul de palmier este în prezent cel mai produs și consumat ulei din lume. Acest ulei se conține în majoritatea bunurilor de larg consum și a produselor cosmetice pe care le putem cumpăra în magazine. Cercetările efectuate de WWF au sugerat chiar că aproximativ jumătate din produsele ambalate vândute astăzi în supermarketurile din întreaga lume conțin ulei de palmier, scrie EuroNews.

Uleiul de palmier oferă produseor alimentare și ciocolatei finețe, iar în cosmetică, crește vâscozitatea și este utilizat pentru a reține umezeala în piele.

Uleiul este extras dintr-o cultură deosebit de productivă. Pe bază de hectar, palmierii cu ulei sunt de până la 10 ori mai eficienți în producția de ulei decât alte culturi, cum ar fi rapița, soia, măslinele și floarea-soarelui.

În ultimii ani, producția pe scară largă de ulei de palmier este asociată cu defrișarea pădurilor tropicale?

„Arborii care produc ulei de palmier sunt originari din regiunile tropicale, având nevoie de condiții calde și relativ umede. În aceste zone există puțin teren disponibil pentru cultivare, în afară de zonele care ar putea fi, sau ar fi putut fi odată pădure tropicală. Prin urmare, uleiul de palmier este deseori atribuit defrișărilor pădurilor tropicale „, spune dr. Jake Bicknell, un om de știință în domeniul conservării la Universitatea din Kent.

De asemenea, el a menționat că „pădurile tropicale sunt unul dintre cei mai complecși din punct de vedere ecologic și biomi biodiversi și cel mai mare depozit de carbon din lume, astfel încât pierderea lor este disproporționat negativă pentru sustenabilitatea planetei noastre”.

În ultimii ani au fost defrișate milioane de hectare de păduri tropicale pentru producția uleiului. Una dintre problemele principale este că pădurile tropicale ar putea găzdui de cinci ori mai multe specii de animale decât aceste plantații.

Deci, prin distrugerea lor, observăm pierderea habitatului pentru unele dintre cele mai amenințate specii din lume, cum ar fi orangutanii și tigrii sumatran.

Cu toate acestea, alternativele uleiului de palmier sunt probabil mai proaste pentru mediu. Iată de ce interzicerea totală a producției uleiului de palmier nu este o metodă binevenită.

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 15:33 // Actual //  Lupu Eduard

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii efectuează astăzi percheziții la sediul unei companii de construcții din capitală, implicată într-un dosar de abuz de serviciu. Investigația vizează multiple nereguli în procesul de edificare a unui imobil cu 12 nivele pe strada I.L. Caragiale din Chișinău. De asemenea, ancheta examinează și presupusele acțiuni ilegale ale unor factori de decizie din cadrul Primăriei Chișinău, care în 2017 ar fi eliberat acte permisive pentru construcția blocului, încălcând prevederile legale.

Cauza penală a fost deschisă în urma plângerilor locatarilor din blocurile vecine și a unui raport de expertiză care a evidențiat încălcările comise de compania de construcții, cauzând prejudicii imobilelor din proximitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pentru acumularea probelor, ofițerii CNA au solicitat documente de la direcțiile specializate ale Primăriei Chișinău și de la compania de construcții. După ce administrația agentului economic a refuzat să transmită actele și a îngrădit accesul autorităților la fața locului, astăzi, în baza unei autorizații judecătorești, s-au efectuat percheziții la sediul companiei. În același timp, ofițerii CNA, împreună cu specialiștii Inspecției de Stat în Construcții, desfășoară cercetări la fața locului la adresa blocului menționat.

Până în prezent, nicio persoană nu a primit statut procesual, iar cercetările continuă sub conducerea Procuraturii Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău