(VIDEO) Natalia Calmîș, antreprenoare: Îmi doresc să lansez o seră model și să diversific gama de flori

16 Mart. 2022, 13:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 13:05 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Din dorința de a asigura un venit familiei, în urmă cu mulți ani, Natalia Calmîș din satul Pănășești, raionul Strășeni a lansat o afacere de succes. A început prin a asigura necesitățile familiei cu legume, apoi au lansat vânzările. Mai târziu, în serele familiei Calmîș au apărut și florile.

„Afacerea noastră a început încă în anul 2000. Pe atunci eram studentă, m-am căsătorit și au apărut copiii. Astfel am decis să lansăm o seră pentru creșterea legumelor. În fiecare an creșteam tot mai mult. Inițial produceam pentru consumul propriu, iar mai târziu am început să vindem. Apoi am început să creștem și flori.”

Pentru a asigura un venit pentru tot parcursul anului, vara creșteau legume, iar iarna – flori. Din dragostea pentru flori și legume Natalia și-a urmat studiile de licență și masterat la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde și-a îmbogățit considerabil bagajul de cunoștințe.

„Florile au nevoie de îngrijire specială. Dacă în cazul legumelor unele greșeli mici sunt admisibile, atunci în cazul florilor acest lucru este exclus. Acestea au nevoie atât de frunze, cât și de floare. În așa mod am început să studiez mai mult și am depus dosarul la Universitatea Agrară.”

Multitudinea de culori din sere bucură ochiul oricui. Pentru a asigura plantele cu toate cele necesare, serele sunt încălzite, de asemenea există și un sistem modern de irigare, finanțat de către un proiect european. Pentru o mai bună dezvoltare, antreprenoarea folosește îngrășăminte biologice.

În prezent, din cauza situației economice complicate și incerte, Natalia nu riscă „să se avânte” foarte mult, întrucât se confruntă cu unele dificultăți printre care: cerere scăzută la producție, concurență neloială etc.

Întrucât este o afacere de familie, Natalia își dorește ca pe viitor să-și implice și copiii în această activitate.

„Pe viitor planificăm să ne modernizăm. De asemenea, ne dorim să diversificam gama de flori.”

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

20 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță trage un semnal de alarmă dur în urma analizei celor mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică: industria Republicii Moldova este în stagnare profundă, cu tendințe clare de regres structural. Deși în perioada 2016–2019 s-au înregistrat creșteri modeste ale producției industriale, acestea au fost complet anulate de prăbușirile consecutive din ultimii trei ani.

După o aparentă redresare în 2021, când producția industrială a crescut cu 12,1%, au urmat scăderi severe în 2022 și 2023, de -5,1% și -3,6%, iar în primul trimestru al anului 2025 industria a pierdut încă 1,2%. În doar trei ani, Republica Moldova a pierdut peste 10% din volumul său industrial, revenind practic la nivelul anului 2015 – un progres net de doar 3% în zece ani, pe care Ioniță îl califică drept „stagnare absolută”.

Industria alimentară a înregistrat o scădere de aproape 20%, cu efecte vizibile și directe asupra exporturilor. Industria textilă a pierdut 11%, afectând grav segmentul lohn – unul dintre principalele motoare de export ale Moldovei. Sectorul automotive, cel mai mare domeniu industrial orientat spre export, a înregistrat un colaps de 11%, o prăbușire ce ar putea avea efecte pe termen lung dacă nu este doar sezonieră.

Veaceslav Ioniță subliniază că ciclurile de creștere din industrie sunt fragile, temporare și urmate de scăderi masive, iar în lipsa unei strategii industriale coerente, a politicilor de sprijin pentru sectoarele competitive și a investițiilor în modernizare, industria moldovenească rămâne captivă într-un cerc vicios de regres.

Această stagnare structurală generează consecințe grave: disparițița locurilor de muncă, migrație accelerată, pierderea capacităților autohtone de producție și înlocuirea produselor moldovenești cu importuri. Toate acestea subminează nu doar competitivitatea economică, ci și securitatea economică și bugetară a țării.

„Industria Moldovei este în cădere liberă de trei ani. Fără o direcție clară, fără investiții, fără politici industriale eficiente, orice creștere conjuncturală devine un simplu miraj. Și întrebarea rămâne: cât timp ne mai permitem să stăm pe loc?” – concluzionează Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO