OCDE: Războiul din Ucraina ar putea afecta creșterea economică globală. Țările care vor avea cel mai mult de suferit

17 Mart. 2022, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2022, 17:31 // Actual //  MD Bani

Războiul din Ucraina ar putea reduce creșterea economică globală cu mai mult de un punct procentual în primul an după invazie, sugerează un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), transmite BBC.

Organizația pentru Dezvoltare Economică (OCDE) a spus că impactul ar putea provoca, de asemenea, o „recesiune profundă” în Rusia.  De asemenea, a avertizat că conflictul ar putea crește prețurile la nivel global cu aproximativ 2,5%.

Ca răspuns, organizația a cerut sprijin financiar direcționat pentru cei cu cele mai mici venituri. Costurile erau deja în creștere din cauza cererii crescute, pe măsură ce restricțiile Covid se uşurează.

Dar dacă evoluția prețurilor mărfurilor și a piețelor financiare sunt susținute, consumatorii ar putea vedea că rata inflației, care urmărește modul în care costul vieții se modifică în timp, crește și mai mult, a spus OCDE.

Prețurile petrolului, gazelor, metalelor și substanțelor chimice esențiale pentru producția de îngrășăminte, de exemplu, au crescut pe măsură ce preocupările cu privire la livrările din regiune cresc.

Deși Rusia și Ucraina reprezintă doar un mic procent din economia globală, ele sunt mari producători de materii prime.

În afara Rusiei și Ucrainei, organizația a sugerat că cea mai mare parte a durerii va fi resimțită în Europa. UE este mai dependentă de Rusia și Ucraina pentru aprovizionarea cu energie și alimente. Țările au fost, în trecut, descrise drept „coșul de pâine” al Europei.

Țările care „care au o graniță comună fie cu Rusia, fie cu Ucraina” vor avea cel mai mult de suferit, suportând în același timp cea mai mare parte a fluxurilor de refugiați din Ucraina, a spus OCDE. Totuși, șocul prețurilor ar putea fi resimțit mai puternic de cei din țările în curs de dezvoltare.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
01 Mai 2024, 13:50 // Actual //  Soroceanu Olga

Ultimele zile însorite i-au prins pe cei de la Castel Mimi în câmpurile de lângă satul Speia, acolo unde plantează butaşi de viţă de vie. Ca în fiecare an, vinăria îşi extinde podgoriile, iar la munca colectivă participă absolut toţi angajaţii, indiferent de funcţiile pe care le deţin. Printre cei care şi-au răsuflecat mânecile se numără şi directorul Castel Mimi, Adrian Trofim. 

De această dată, au fost sădite peste 22 de hectare cu butaşi din soiurile de viţă de vie Sauvignon Blanc şi Glera. 

„Facem echipă bună la castel, dar şi în câmp. Am sădit butaşii cu mult suflet şi ne punem mari speranţe în grija naturii, ca peste ani să culegem roadele muncii şi să producem cele mai bune vinuri marca Castel Mimi”, scrie Castel Mimi pe reţelele de socializare. 

Castel Mimi este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din ţară, care exportă în peste 20 de ţări, din Japonia până în Canada, principala piaţă de desfacere fiind Republica Moldova şi România.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău