Cele mai înfometate țări din lume! Războiul a suspendat exportul de grâu din Ucraina și Rusia

18 Mart. 2022, 04:42
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
18 Mart. 2022, 04:42 // Slider //  bani.md

Federaţia Rusă şi Ucraina sunt jucători mondiali pe pieţele agroalimentare. Împreună reprezintă 53% din ponderea comerţului global cu ulei de floarea soarelui şi seminţe şi 27% din ponderea comerţului global cu grâu.

UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare) a pregătit o evaluare rapidă a impactului războiului în Ucraina privind comerţul şi dezvoltarea şi problemele interdependente în domeniile finanţelor, tehnologie, investiţii şi dezvoltare durabilă.

Rezultatele confirmă o înrăutăţire rapidă a perspectivei pentru economia mondială din cauza creşterii preţurilor la alimente, combustibil şi îngrăşăminte.

Această situaţie care se agravează rapid este alarmantă pentru ţările în curs de dezvoltare şi în special pentru ţările africane şi cele mai puţin dezvoltate.

Federaţia Rusă şi Ucraina sunt jucători mondiali pe pieţele agroalimentare. Împreună reprezintă 53% din ponderea comerţului global cu ulei de floarea soarelui şi seminţe şi 27% din ponderea comerţului global cu grâu.

În domeniul combustibililor, preţurile globale ale energiei cresc vertiginos cu perspectiva reducerii achiziţiilor de petrol, gaze şi cărbune din Federaţia Rusă. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume pentru că vinde aproximativ 5 milioane de barili de petrol pe zi.

Federaţia Rusă este, de asemenea, un furnizor global important de produse chimice, inclusiv îngrăşăminte, precum şi metale şi produse din lemn.

Efectul crizei pe frontul alimentar este deosebit de îngrijorător. Unele ţări sunt în special dependente de mărfuri agroalimentare provenite din Federaţia Rusă şi Ucraina.

De exemplu, ponderea importurilor din Federaţia Rusă şi Ucraina – ca procent din totalul importurilor de grâu, porumb, orz, colza, ulei de floarea soarelui şi seminţe – este de 25,9% pentru Turcia, 23% pentru China şi 13% pentru India.

În 2018-2020, Africa a importat 3,7 miliarde de dolari în grâu (32 la sută din totalul importurilor africane de grâu) din Federaţia Rusă şi 1,4 miliarde de dolari din Ucraina (12% din totalul importurilor africane de grâu).

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO