Statul va oferi compensații antreprenorilor care folosesc volume mari de gaz natural. Pentru ce perioadă

18 Mart. 2022, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2022, 10:19 // Actual //  MD Bani

Consumatorii noncasnici care folosesc, în procesul de producție, volume mari de gaze naturale vor beneficia de compensații în valoare totală de 60 de milioane de lei. Ajutorul din partea statului va fi oferit pentru perioada ianuarie – martie 2022. Decizia a fost aprobată ieri, 17 martie, de Comisia Situații Excepționale.

Compensația va constitui 100% din diferența în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, dar nu mai mult de 1,5 milioane lei per consumator. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 m3, prin decizia anterioară a Comisiei Situații Excepționale.

Pentru a beneficia de compensare, consumatorii noncasnici, cu consum sporit de gaze naturale în procesul de producție, vor depune cerere pe proprie răspundere prin intermediul portalului www.servicii.fisc.md. Portalul va conține o secțiune dedicată pentru completarea solicitării.

Astfel, vor beneficia de compensații antreprenorii care se ocupă cu: creșterea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și a tuberculilor; creșterea păsărilor; prelucrarea și conservarea fructelor și a legumelor; Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor; fabricarea produselor de morărit, a amidonului și a produselor din amidon; fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie; fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, şi a altor produse făinoase similare; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor; fabricarea de covoare şi mochete; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepţia articolelor din blană; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotare sau croşetare; tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnaşament; prepararea şi vopsirea blănurilor; fabricarea încălţămintei; fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă;fabricarea materialelor de construcţii din argilă.

Tot în cadrul ședinței de astăzi CSE a decis instituirea a două centre provizorii noi pentru gestionarea fluxurilor de refugiați. Acestea vor activa la Giurgiulești, Cahul și Pârlița, Fălești. Ambele structuri vor fi administrate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău