Presa de la Moscova scrie că „Duma de Stat cere organizarea unui referendum în Odesa”, oraș aflat la circa 220 de kilometri de granița cu România.
Anunțul a fost făcut marți, 22 martie, de Andrei Lugovoi, prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție.
Andrei Lugovoi, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, se pronunţă pentru organizarea unor „referendumuri” în regiunile ucrainene Herson, Mîkolaiv, Odesa şi Zaporojie.
„După părerea mea, totul se îndreaptă spre faptul că vor avea loc referendumuri, trebuie doar să creăm condiţiile corespunzătoare”, continuă el, citat de presa pro-Kremlin.
Politicianul susține că populația orașelor din sudul Ucrainei percepe destul de calm sosirea forțelor armate rusești acolo, în ciuda multiplelor manifestații pe care media le-a relatat în Herson, și în alte localități din sud, unde trupele ruse au folosit inclusiv grenade.
„Desigur, nu este nevoie de presiune, dar este necesar să se ofere oportunitatea oamenilor. Sunt pentru ca aceste referendumuri să fie organizate”, a spus Lugovoi.
Andrei Lugovoi, 55 de ani, este un fost agent KGB al cărui nume apare în dosarul otrăvirii unui alt fost agent KGB, Aleksandr Litvinenko. Lugovoi este ultima persoană cu care s-a întâlnit Litvinenko înainte de a se simţi rău şi de a fi internat. Litvinenko, un critic al lui Vladimir Putin, a murit otrăvit la 21 de zile după întâlnirea cu Lugovoi. De la acel episod, Andrei Lugovoi beneficiază de imunitate parlamentară şi este protejat de regimul Putin.
Odesa este un important oraș și port ucrainean situat în nord-vestul Mării Negre, este, totodată reședință a regiunii omonime. Populația orașului număra 1.010.500 de locuitori la 1 august 2015.
Practica aşa-ziselor refendumuri a mai fost folosită de Rusia în Ucraina. În martie 2014, la scurt timp după intrarea trupelor ruse fără însemne în Crimeea, populaţia din peninsula de la Marea Neagră a fost adusă la un plebiscit privind alipirea la Rusia organizat sub patul puştii.