Rusia ar putea încerca să anexeze Odesa prin metoda „referendum“

23 Mart. 2022, 04:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2022, 04:13 // Actual //  bani.md

Presa de la Moscova scrie că „Duma de Stat cere organizarea unui referendum în Odesa”, oraș aflat la circa 220 de kilometri de granița cu România.

Anunțul a fost făcut marți, 22 martie, de Andrei Lugovoi, prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție.

Andrei Lugovoi, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, se pronunţă pentru organizarea unor „referendumuri” în regiunile ucrainene Herson, Mîkolaiv, Odesa şi Zaporojie.

„După părerea mea, totul se îndreaptă spre faptul că vor avea loc referendumuri, trebuie doar să creăm condiţiile corespunzătoare”, continuă el, citat de presa pro-Kremlin.

Politicianul susține că populația orașelor din sudul Ucrainei percepe destul de calm sosirea forțelor armate rusești acolo, în ciuda multiplelor manifestații pe care media le-a relatat în Herson, și în alte localități din sud, unde trupele ruse au folosit inclusiv grenade.
„Desigur, nu este nevoie de presiune, dar este necesar să se ofere oportunitatea oamenilor. Sunt pentru ca aceste referendumuri să fie organizate”, a spus Lugovoi.

Andrei Lugovoi, 55 de ani, este un fost agent KGB al cărui nume apare în dosarul otrăvirii unui alt fost agent KGB, Aleksandr Litvinenko. Lugovoi este ultima persoană cu care s-a întâlnit Litvinenko înainte de a se simţi rău şi de a fi internat. Litvinenko, un critic al lui Vladimir Putin, a murit otrăvit la 21 de zile după întâlnirea cu Lugovoi. De la acel episod, Andrei Lugovoi beneficiază de imunitate parlamentară şi este protejat de regimul Putin.

Odesa este un important oraș și port ucrainean situat în nord-vestul Mării Negre, este, totodată reședință a regiunii omonime. Populația orașului număra 1.010.500 de locuitori la 1 august 2015.

Practica aşa-ziselor refendumuri a mai fost folosită de Rusia în Ucraina. În martie 2014, la scurt timp după intrarea trupelor ruse fără însemne în Crimeea, populaţia din peninsula de la Marea Neagră a fost adusă la un plebiscit privind alipirea la Rusia organizat sub patul puştii.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2025, 12:26 // Actual //  bani.md

La Chișinău, pe 15 și 16 aprilie, va avea loc cel de-al cincilea Forum Național de Guvernanță a Internetului (Moldova Internet Governance Forum – MIGF 2025). Pe fondul schimbărilor tehnologice accelerate și al provocărilor globale în creștere, forumul va deveni o platformă pentru dialog între principalii actori ai agendei digitale și partenerii internaționali.

Organizatorii invită pe toți cei interesați să se alăture discuțiilor despre problemele actuale ale guvernanței digitale. Evenimentul va avea loc în format hibrid – participarea este posibilă atât offline la Chișinău, cât și online. Informații despre speakeri, agenda și formularul de înregistrare sunt disponibile pe site-ul oficial www.igf.md.

Programul MIGF 2025 acoperă direcții-cheie precum încrederea digitală și dezvoltarea durabilă, cooperarea digitală, un mediu informațional online sigur, inovații durabile și responsabile, acces universal și drepturi digitale. Agenda include, de asemenea, o discuție despre rolul tehnologiilor digitale în contextul instabilității geopolitice și al amenințărilor complexe, inclusiv securitatea cibernetică și protecția drepturilor utilizatorilor în spațiul digital.

Raportul principal, prezentat de vicepreședintele Corporației ICANN, Veni Markovski, va fi dedicat unei analize a noilor inițiative internaționale privind guvernanța digitală și cooperarea multilaterală. În centrul atenției se află Pactul Digital Global (Global Digital Compact), adoptat la Summitul Viitorului ONU din septembrie 2024 la New York. Speakerul va explica de ce este important ca țările și regiunile să participe la formarea politicii digitale globale și cum aceasta poate influența dezvoltarea ecosistemului digital național.

„Deși tehnologiile moderne deschid oportunități largi pentru rezolvarea celor mai stringente probleme, ele prezintă și riscuri serioase – de la creșterea dezinformării și a conținutului dăunător până la adâncirea inegalității digitale. Generația tânără, care depinde mai mult ca oricând de platformele digitale pentru informare și interacțiune socială, este deosebit de vulnerabilă”, spune președintele Asociației „Comunitatea Internet”, coordonatorul MIGF, Alexei Marciuc.

Potrivit acestuia, sarcina forumului este de a discuta măsuri de reducere a acestor riscuri și de a propune idei și recomandări practice care pot influența elaborarea politicilor digitale în următorii ani.

Forumul de Guvernanță a Internetului este o platformă ONU pentru a discuta probleme cheie ale politicii digitale. IGF funcționează pe baza unui model de dialog multilateral și ajută la formarea abordărilor privind reglementarea digitală la nivel național și global. În Moldova, forumul este organizat de Asociația „Comunitatea Internet” cu participarea partenerilor naționali și internaționali. În mod tradițional, evenimentul are loc cu sprijinul UN IGF, Internet Society, ICANN, RIPE NCC și SEEDIG.

În 2025, la numărul de parteneri s-au alăturat actori globali precum TikTok, SecDev Foundation, Article 19 și Access Now. La nivel local, forumul este susținut de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

Un eveniment separat în cadrul MIGF 2025 va fi Universal Acceptance Day (UA Day), care se va desfășura pentru prima dată în Moldova pe 16 aprilie. Evenimentul este organizat cu sprijinul ICANN și UNESCO și este dedicat multilingvismului, accesului la conținut digital și utilizării domeniilor naționale de nivel superior. UA Day face parte dintr-o inițiativă globală menită să asigure recunoașterea corectă a adreselor și domeniilor în orice limbă și alfabet.

În cadrul UA Day va avea loc un training practic sub îndrumarea experților tehnici. Participanții vor învăța cum să dezvolte aplicații și sisteme digitale compatibile cu principiile acceptării universale. Participarea este posibilă fizic sau online – înregistrarea este disponibilă pe site-ul forumului. Organizatorii invită reprezentanți ai comunității tehnice, studenți IT și toți cei interesați de dezvoltarea mediului digital. La finalul trainingului, participanții vor primi certificate.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU