Rusia ar putea încerca să anexeze Odesa prin metoda „referendum“

23 Mart. 2022, 04:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2022, 04:13 // Actual //  bani.md

Presa de la Moscova scrie că „Duma de Stat cere organizarea unui referendum în Odesa”, oraș aflat la circa 220 de kilometri de granița cu România.

Anunțul a fost făcut marți, 22 martie, de Andrei Lugovoi, prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție.

Andrei Lugovoi, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, se pronunţă pentru organizarea unor „referendumuri” în regiunile ucrainene Herson, Mîkolaiv, Odesa şi Zaporojie.

„După părerea mea, totul se îndreaptă spre faptul că vor avea loc referendumuri, trebuie doar să creăm condiţiile corespunzătoare”, continuă el, citat de presa pro-Kremlin.

Politicianul susține că populația orașelor din sudul Ucrainei percepe destul de calm sosirea forțelor armate rusești acolo, în ciuda multiplelor manifestații pe care media le-a relatat în Herson, și în alte localități din sud, unde trupele ruse au folosit inclusiv grenade.
„Desigur, nu este nevoie de presiune, dar este necesar să se ofere oportunitatea oamenilor. Sunt pentru ca aceste referendumuri să fie organizate”, a spus Lugovoi.

Andrei Lugovoi, 55 de ani, este un fost agent KGB al cărui nume apare în dosarul otrăvirii unui alt fost agent KGB, Aleksandr Litvinenko. Lugovoi este ultima persoană cu care s-a întâlnit Litvinenko înainte de a se simţi rău şi de a fi internat. Litvinenko, un critic al lui Vladimir Putin, a murit otrăvit la 21 de zile după întâlnirea cu Lugovoi. De la acel episod, Andrei Lugovoi beneficiază de imunitate parlamentară şi este protejat de regimul Putin.

Odesa este un important oraș și port ucrainean situat în nord-vestul Mării Negre, este, totodată reședință a regiunii omonime. Populația orașului număra 1.010.500 de locuitori la 1 august 2015.

Practica aşa-ziselor refendumuri a mai fost folosită de Rusia în Ucraina. În martie 2014, la scurt timp după intrarea trupelor ruse fără însemne în Crimeea, populaţia din peninsula de la Marea Neagră a fost adusă la un plebiscit privind alipirea la Rusia organizat sub patul puştii.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală