Probleme pentru marile lanțuri de magazine care refuză să se retragă din Rusia. Au vânzări mai mici în Polonia

25 Mart. 2022, 10:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Mart. 2022, 10:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Consumatorii din Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, încep să întoarcă spatele retailerilor străini care au decis să rămână în Rusia după invadarea Ucrainei. Datele privind tranzacţiile cu cardul arată că ritmul de creştere a vânzărilor începe să încetinească în cazul lanţurilor de magazine care continuă să fie prezente în Rusia la o lună de la debutul invaziei în Ucraina.

Așadar, vânzările în magazinele din Polonia ale acestor companii au scăzut, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, citând datele de care dispune Executivul de la Varşovia. Deşi Morawiecki nu a dezvăluit numele companiilor, o serie de retaileri francezi, precum Auchan şi Leroy Merlin, au fost vizate de campanii de boicotare pe social media.

„Asta arată cum oamenii obişnuiţi, mai mult decât corporaţiile, înţeleg faptul că momentul actual este unul excepţional. Decenţa cere luarea de acţiuni care implică pierderi”, a spus joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Bloomberg.TVN, cel mai mare post privat de televiziune din Polonia, a anunţat săptămâna trecută că suspendă acordul de sponsorizare cu Leroy Merlin, iar postul public de radio Polskie Radio nu mai difuzează clipurile publicitare ale aceluiaşi retailer. De asemenea, Guvernul de la Varşovia analizează ideea unei taxe speciale pentru companiile multinaţionale care refuză să se retragă din Rusia.

Boicot și glume pe seama magazinelor care nu pleacă din Rusia

Polonia a acceptat peste două milioane de refugiaţi ucraineni de la debutul invaziei ruseşti. Datele privind tranzacţiile cu cardul publicate de grupul bancar PKO Bank Polski SA arată că ritmul de creştere a vânzărilor începe să încetinească în cazul lanţurilor de magazine care sunt în continuare prezente în Rusia la o lună de la debutul invaziei Ucrainei.

Vânzările în magazinele din această ţară cu 38 de milioane de locuitori au crescut cu 8,9% anul trecut, faţă de un avans mediu de 2,6% în UE ca întreg, arată datele Eurostat. Așadar, scăderea vânzărilor în aceasta țară ar însemna pierderi semnificative pentru retaileri.

Pentru a controla pagubele, echipele manageriale întreprind diverse măsuri. Leroy Merlin care are 75 de magazine în Polonia şi 112 în Rusia, a informat că ajută refugiaţi ucraineni, inclusiv 300 de angajaţi ai subsidiarei din Ucraina şi familiile lor.

Divizia din Polonia a grupului francez Danone SA a cerut companiei mamă şi întregii industrii să adopte „decizii mai curajoase” cu privire la Rusia. Chiar dacă gigantul alimentar francez a oprit investiţiile şi livrările de produse non-esenţiale, precum apa îmbuteliată Evian şi alternativa la iaurt pe baza de soia Alpro, în continuare Danone vinde în Rusia produse lactate şi alimente pentru bebeluşi.

Diviziile locale ale Auchan, Decathlon şi Leroy Merlin nu au dezvăluit care sunt vânzările lor în Polonia de la debutul invaziei ruseşti.

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău