Rusia ar putea accepta bitcoin ca plată pentru exporturile de petrol și gaze. Decizis – o problemă pentru China

25 Mart. 2022, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mart. 2022, 12:54 // Actual //  MD Bani

Pavel Zavalni, președintele Comisiei pentru energie din cadrul Dumei de Stat a spus că Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze. Totuși, această decizie ar putea fi o problemă pentru China, unde criptomonedele sunt interzise.

Pavel Zavalni a spus că țărilor „prietenoase” li s-ar putea permite să plătească în criptomonedă sau în monedele lor locale, scrie BBC.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește ca țările „neprietenoase” să-și cumpere gazul cu ruble.

Mișcarea are ca scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an. Sancțiunile impuse de Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană, în urma invaziei Ucrainei, au pus presiune asupra rublei și au crescut costul vieții pentru ruși. Cu toate acestea, Rusia este încă cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea furnizor de petrol.

Zavalni a declarat joi că Rusia a analizat modalități alternative de a primi plăți pentru exporturile de energie.

El a spus că China și Turcia se numără printre țările „prietenoase” care „nu sunt implicate în presiunea sancțiunilor”. „Am propus Chinei de mult timp să treacă la decontări în monede naționale pentru ruble și yuani. Cu Turcia, va fi vorba de lire și ruble. De asemenea, puteți plăti cu bitcoini”, a declarat Zavalni.

Plățile în bitcoin, risc pentru China

Analiştii susțin că Rusia ar putea avea de câștigat dacă va accepta plata în criptomonede, în ciuda riscurilor.

„Rusia resimte impactul sancțiunilor fără precedent. Simte nevoia de a susține economia și, în multe privințe, bitcoin este văzut ca un activ pe creștere”, a declarat David Broadstock, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Singapore, care a remarcat însă că valoarea bitcoin a oscilat cu până la 30% în acest an. „Acceptarea bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, implică un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale. Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China”, a explicat Broadstock. „Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China. Acest lucru limitează în mod clar potențialul de plată folosind bitcoin.”, a adăugat el.

Pe de altă parte, există îngrijorări că oligarhii ruși ar putea folosi monede virtuale pentru a evita sancțiunile. Acest lucru a determinat guvernul Ucrainei, precum și politicienii americani și europeni să ceară platformelor de criptomonede să interzică utilizatorii ruși.

„Unii ruși obișnuiți folosesc criptomonedele ca un colac de salvare acum, când moneda lor s-a prăbușit. Mulți dintre ei probabil se opun acțiunii țării lor, iar o interdicție i-ar răni și pe ei”, a declarat Brian Armstrong, directorul executiv al companiei de criptomonede Coinbase.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile” şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble. Declarațiile lui au dus moneda la un nivel maxim al ultimelor trei săptămâni.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări „neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor.

Germania, Austria şi Polonia au răspuns că nu vor da curs solicitării Moscovei. Acestea se numără însă printre statele UE cele mai dependente de gazele ruseşti şi prin urmare cele mai expuse efectelor negative ale unei eventuale sistări a livrărilor.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO