Moldovenii au vorbit la telefon aproximativ trei ani. Fixul devine istorie

26 Mart. 2022, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Mart. 2022, 11:39 // Actual //  bani.md

Datele statistice prezentate Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), de către furnizorii de comunicații mobile, arată că, în anul 2021, numărul total al utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă a crescut, comparativ cu anul 2020, cu circa 598 mii (14,6%) și a totalizat 4,7 mil.

Baza de utilizatori a companiei Orange Moldova s-a majorat cu 6,6% și a însumat peste 2,4 mil., numărul utilizatorilor companiei Moldcell a crescut cu 22,6% și a alcătuit peste 1,6 mil., iar numărul utilizatorilor companiei Moldtelecom-Unite s-a mărit cu 30,4% și a totalizat 599,4 mii. Rata de penetrare a serviciilor respective a crescut cu 20,6 puncte procentuale și a ajuns la 150,2%.

Telefonul fix se duce în istorie

Analiza traficului de voce generat de utilizatori în perioada de raportare arată, că aceștia, au preferat să vorbească mai mult în alte rețele mobile. Astfel, volumul traficului generat către alte rețele mobile a crescut cu 18,4% și a însumat 1 mld. 647,7 mil. minute, volumul traficului realizat către rețele fixe s-a majorat cu 0,4% și a alcătuit 278,2 mil. minute, iar convorbirile direcționate către rețelele proprii au scăzut cu 3,7% și au totalizat 4 mld. 631,4 mil. minute. Volumul total al traficului generat în rețelele mobile a crescut cu 0,8% și a însumat 6 mld. 681,8 mil. minute.

Traficul mediu lunar (MoU) generat de un utilizator activ, în anul 2021, a scăzut cu 4,3% și a constituit 296 minute, iar durata medie a unui apel a fost de 1,97 minute. Un utilizator al companiei Orange Moldova a vorbit în mediu 335 minute, un client deservit de către Moldtelecom – 315 minute, iar cel deservit de Moldcell – 226 minute.

Scad veniturile operatorilor de telefonie mobilă

Volumul veniturilor obținute de furnizori, în anul 2021, a înregistrat o scădere de 0,9% și a însumat peste 2 mld. 899 mil. lei. Venitul mediu lunar per utilizator activ de telefonie mobilă (ARPU) a scăzut, față de anul 2020, cu 6,1% și a alcătuit – 66,4 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 73,4 lei, Moldtelecom – de 59,8 lei, iar Moldcell – de 56,4 lei.

Cotele de piață, în funcție de cifra de afaceri, ale celor trei furnizori de telefonie mobilă au fost următoarele: Orange Moldova – 63,5%, Moldcell – 28,8% şi Moldtelecom – 7,7%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Oct. 2024, 09:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Oct. 2024, 09:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un fost trader de la Goldman Sachs s-a mutat în zona Bay Area, San Francisco, pentru a căuta succesul în domeniul tehnologiei. Până aici, nimic nou. povestea lui a luat o turnură diferită după ce a decis să nu pună bazele unui start-up şi a ajuns să facă exact opusul: să cumpere cu banii giganţilor tech terenuri agricole. Scopul? Un vis californian atipic, scrie Ziarul Financiar.

În ultimii cinci ani, o companie numită Flannery Associates a cheltuit peste 800 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de teren în afara oraşului San Francisco – fără a explica cine se află în spatele acestui efort sau ce planuri are compania respectivă pentru acele terenuri. Acum, oficialii locali care investigau problema au primit în sfârşit un răspuns: un grup de lideri din industria tehnologică, bogaţi şi cunoscuţi, sunt implicaţi în această aventură şi speră să folosească terenul pentru a construi un oraş nou, potrivit relatărilor din The New York Times şi Bloomberg. Potrivit rapoartelor citate de cele două publicaţii, Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, investitorii Marc Andreessen şi Chris Dixon de la Andreessen Horowitz, Nat Friedman, fostul CEO al GitHub, Laurene Powell Jobs, fondatorul Emerson Collective, şi alţi lideri şi investitori din domeniul tehnologiei au investit în acest proiect. Liderul Flannery Associates pare să fie Jan Sramek, un fost trader al Goldman Sachs.

Imigrant european impresionat de energia start-up-urilor americane, fostul trader s-a mutat în zona San Francisco Bay Area pentru a reuşi în domeniul tehnologiei. La scurt timp după, a început să facă excursii de pescuit în comitatul Solano, de pe marginea estică a golfului San Francisco. Un colţ rural al comitatului a devenit în cele din urmă centrul unui plan conceput de  Sramek pentru a construi un oraş de la zero. A creat compania numită Flannery Associates şi a petrecut ultimii ani folosind bani de la unele dintre cele mai bogate persoane din Silicon Valley pentru a-şi transforma ideea ambiţioasă în realitate, potrivit surselor citate de New York Times. Povestea despre cum Sramek a convins câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din lume să investească peste 800 de milioane de dolari în ferme şi terenuri neamenajate pentru visul unui oraş nou pare să devină o legendă a Silicon Valley care îmbină idealismul – sau aroganţa – cu capitalismul de modă veche.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău