Grupul francez Auchan rămâne în Rusia. O decizie justificată ”din punct de vedere uman”

27 Mart. 2022, 20:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mart. 2022, 20:14 // Actual //  bani.md

CEO-ul Auchan Retail International Yves Claude apără duminică o menţinere a activităţilor grupului francez în Rusia, o alegere ”care nu este simplă”, în urma unui apel al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece ”a pleca este imaginabil pe plan economic, dar nu din punct de vedere uman”, relatează AFP.

Grupul francez Auchan – interpelat de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul francez, miercuri, cu privire la activitatea sa în Rusia, unde este prezent de aproxmativ 20 de ani şi unde are 30.000 de angajaţi – a decis să rămână în Rusia, în pofida faptului că preconizează pierderi în 2022, anunţă Yves Claude într-un intervu acordat Le Journal du Dimanche (JDD).

Auchan realizează în Rusia 10% din vânzările sale mondiale. ”Avem o poziţie de discounter şi credem că noi contribuim, într-o perioadă de inflaţie puternică, la apărarea puterii de cumpărare a locuitorilor” Rusiei, declară el, adăugând că nu vrea să-şi lase salariaţii – dintre care 40% sunt acţionari – de locul de muncă, iar clienţii fără ”pâinea” zilnică.

”Este uşor să fim crticaţi, dar noi suntem acolo, facem faţă şi acţionăm pentru populaţia civilă”, răspunde el criticilor, care cer Asociaţiei Familiale Mulliez (Leroy Merlin, Auchan sau Decathlon) să părăsească Rusia, apreciind că mărcile asociaţiei reprezintă unul dintre cei mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Yves Claude, numit recent la conducerea Auchan Retail şi Auchan France, subliniază că Auchan şi-a suspendat investiţiile în Rusia şi că filiala sa (232 de magazine şi activităţi comericale online) funcţionează ”autonom”.

”Îmi pun întrebări zilnic, pentru că decizia nu este uşor de luat, dar sunt convins că este bună. Mă simt suţinut de către acţionarii mei, colaboratorii mei şi partenerii noştri sociali”, dar şi de către politicieni, răspunde Yves Claude atunci când este întrebat care sunt consecinţele acestei rămâneri asupra imaginii grupului.

El conchide că nu ”resimţit” dezbateri interne în cadrul Asociaţiei Familiale Mulliez, care are 77.5000 de angajaţi în Rusia.

În Ucraina – unde Auchan operează 43 de magazine (6.000 de angajaţi) -, condiţiile sunt ”extreme” şi are loc o epuizare a stocurilor produselor proaspete, deoarece 90% dintre produse proveneau din interiorul ţării. Soluţii de aprovizionare din ţări vecine au fost implementate săptămâna aceasta, precizează CEO-ul.

Aproximtiv 100 de angajaţi ucraineni au fost primiţi de colegi de-ai lor din străinătate şi urmează să fie recruraţi de către grup, ai căror acţionari vor aloca o parte din dividende ajutării refugiaţilor, anunţă el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 17:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 17:59 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile Republicii Moldova au înregistrat o creștere de 10,6% în februarie 2025 față de luna ianuarie, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică. Cu toate acestea, volumul total al exporturilor pentru primele două luni ale anului rămâne sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, atingând doar 512 milioane de dolari, ceea ce înseamnă o scădere de 14,8% comparativ cu ianuarie-februarie 2024.

Din totalul exporturilor, 402,5 milioane de dolari (78,5%) au reprezentat produse de origine autohtonă, iar 110 milioane de dolari – reexporturi sau produse străine.

62,5% din totalul exporturilor (320 milioane USD) au avut ca destinație Uniunea Europeană, 5,9% (30 milioane USD) au mers către țările CSI, 79,6% din exporturi au fost transportate pe cale rutieră, 17,5% – pe cale maritimă/fluvială, iar 1,3% – pe cale feroviară

Exporturile moldovenești au înregistrat scăderi semnificative către mai multe țări importante: România: -24,7%, Germania: -58,4%
Polonia: -53,7%, SUA: -45,7%, Rusia: -33,3%, Elveția: -61,9%, Spania: -75,4%, Portugalia: -99,0%, Ungaria: -66,5%.

Pe de altă parte, au fost înregistrate creșteri ale exporturilor către Turcia: de 1,9 ori mai mult, Italia: +37,0%, Cehia: +32,5%, Grecia: +29,3%, Slovacia: +55,2% și Liban: de 8,8 ori mai mult.

Principalele categorii de produse exportate: semințe și fructe cu sâmburi – 16,1%, mașini electrice și piese – 14,8%, legume și fructe proaspete – 10,2%, îmbrăcăminte și accesorii – 7,9%, cereale – 7,6% și băuturi alcoolice și nealcoolice – 6,7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!