Banii nu au miros pentru Turcia: Oligarhii ruşi pot face afaceri în țara noastră. Nu participăm la sancțiuni

27 Mart. 2022, 05:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2022, 05:37 // Actual //  Lupu Eduard

Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea turcă şi dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, care a reconfirmat că țara sa, deși membră NATO, nu participă la sancțiunile internaționale decise după invadarea Ucrainei.

„Nu participăm la sancţiuni. Le aplicăm doar pe cele decise de Naţiunile Unite. Cu siguranţă, cetăţenii ruşi pot vizita ţara noastră”, a răspuns Mevlut Cavusoglu, care, aflat la Forumul de la Doha, din Qatar, a răspuns la o întrebare despre iahturile miliardarului rus Roman Abramovici care au acostat în această săptămână în sud-vestul Turciei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Dacă întrebaţi dacă oligarhii pot face afaceri în Turcia, putem evalua (aceste solicitări) dacă sunt conforme cu legea şi cu dreptul internaţional”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Ankara.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, au impus sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, plasând oligarhi, printre care Roman Abramovici, şi alți apropiaţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, pe lista ţintelor acestor măsuri de retorsiune. Câteva ţări au confiscat iahturi aparţinând celor mai bogaţi ruşi.

Turcia, membră a NATO, care are legături strânse cu Rusia şi Ucraina, nu s-a alăturat sancţiunilor vizând Moscova, dar a calificat invazia Ucrainei ca fiind „inacceptabilă” și încearcă o mediere între cele două țări.
„În ţara noastră, permitem tot ce este legal şi nu se poate face nimic ilegal. Răspunsul meu este foarte clar”, a replicat Mavlut Cavusoglu în faţa întrebărilor insistente privind posibila participare a Turciei la sancţiunile care vizează oligarhii ruşi. „Dar dacă este o situaţie contrară dreptului internaţional, este altceva”, a precizat el.

„Trebuie să prezentăm o soluţie care să permită ambelor părţi să găsească o ieşire onorabilă, astfel încât să-şi convingă opinia publică şi, în general, pe toată lumea”, a spus ministrul de externe turc despre eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului.
Turcia a organizat în Antalya, la 10 martie, reuniunea la cel mai înalt nivel între Rusia și Ucraina de la izbucnirea ostilităților, la 24 februarie, la care au participat miniștii de externe Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 14:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 14:05 // Actual //  Lupu Eduard

Este un rezultat important, o dovadă că lucrurile se pot face, când toată lumea respectă legea, când instituțiile de combatere a corupției sunt implicate pe deplin, a comentat președintele Maia Sandu, într-o conferință de presă, revenirea aeroportului în gestiunea statului.

De astăzi Aeroportul Chișinău este în gestiunea statului.

Aeroportul Internațional Chișinău, luat în concesiune de AviaInvest, a revenit înapoi în administrarea Statului în data de 23 noiembrie 2022, după decizia Curții de Apel Chișinău.

Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare.

Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile de la Chișinău că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro. O decizie încă nu există.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău