Rusia încearcă să salveze afacerile petroliere din Venezuela lovită de sancțiuni

29 Mart. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2022, 11:47 // Actual //  bani.md

O companie petrolieră rusă obișnuia să ofere o soluții pentru sancțiunile americane privind comerțul cu petrol al Venezuelei, acum se străduiește să evite un alt set de sancțiuni, arată documentele, de data aceasta din Europa și Statele Unite din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Rusia este unul dintre puținii aliați ai Venezuelei pe scena internațională. Companiile ruse au ajutat compania petrolieră de stat PDVSA să susțină producția în ultimii ani, în ciuda sancțiunilor SUA menite să priveze guvernul președintelui Nicolas Maduro de principala sa sursă de venituri din export.

Roszarubezhneft a fost înființată în 2020 și la scurt timp după aceea a achiziționat participațiile venezuelene ale gigantului petrolier de stat rus Rosneft (ROSN.MM), deoarece Washingtonul a impus sancțiuni asupra a două dintre unitățile lui Rosneft pentru tranzacționarea petrolului venezuelean.

Cele cinci întreprinderi mixte achiziționate de Roszarubezhneft produc aproximativ 125.000 de barili pe zi (bpd) de țiței în Venezuela cu un număr de angajați de aproximativ 200 de muncitori ruși și locali, potrivit surselor și analiștilor. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 16% din cei 788.000 bpd pe care Venezuela i-a produs luna trecută.

Roszarubezhneft încearcă să transfere proprietatea asupra activelor sale venezuelene de la unitățile sale europene către o altă companie din Rusia pentru a evita „blocarea activităților sau confiscarea activelor companiilor grupului”, a spus unul dintre documentele companiei analizate de Reuters.

Transferul dreptului de proprietate asupra activelor a fost necesar pentru a „păstra controlul și gestionarea activelor și funcționarea stabilă a unităților sale de afaceri”, potrivit unei scrisori din 16 martie trimisă de un director al Roszarubezhneft filialelor sale din Venezuela.

Scrisoarea nu spunea când ar putea avea loc transferurile și nici unde în Europa au fost înregistrate afacerile. Directorii Roszarubezhneft au pus situația lor pe seama „acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite și ale statelor străine aliate și ale organizațiilor internaționale”.

Sancțiunile existente au lovit deja afacerile lui Roszarubezhneft din Venezuela prin lipsa de valută, conform documentelor. Compania este nevoită plătească muncitorii și furnizorii din țara sud-americană în ruble și bolivari venezueleni.

Rublele nu sunt acceptate pe scară largă în economia din Venezuela din ce în ce mai bazată pe dolari. Muncitorii ruși plătiți în ruble ar trebui să găsească pe cineva dispus să-i schimbe cu dolari sau euro.

Dificultățile evidențiază impactul de amploare al sancțiunilor asupra companiilor rusești și a operațiunilor lor internaționale. Lipsa valutei forte i-a determinat pe managerii lui Roszarubezhneft din Venezuela să-și scrie șefilor deplângându-se de incapacitatea de a plăti pentru locuințe, asigurări și nevoile zilnice, arată documentele.

Statele Unite au sancționat sectorul petrolier al Venezuelei în 2019, sperând să-l forțeze pe Maduro și, în timp, au trecut pe lista neagră companiile care tranzacționează țițeiul Venezuelei. Sancțiunile au redus drastic exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu au reușit să-l înlăture pe liderul socialist, a cărui realegere Washingtonul a considerat-o o farsă.

Majoritatea angajaților lui Rosneft au rămas în țară după transferul de active, potrivit a două persoane familiarizate cu problema. Fostul șef al lui Rosneft în Venezuela este acum reprezentantul legal al companiei Roszarubezhneft Petrolera (Cyprus) Ltd, potrivit unui document văzut de Reuters și înregistrările online.

Roszarubezhneft este deținută de Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății Guvernamentale a Rusiei, o unitate a Ministerului Rusiei Dezvoltării Economice, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass, care a descris compania la formare ca având capitaluri proprii de 4,06 miliarde de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2025, 15:07 // Actual //  bani.md

Vizitele reprezentanților Orange Moldova și La Strada din cadrul campaniei naționale de promovare a Semnăturii Mobile pentru absolvenții de licee și colegii continuă. Absolvenții instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic beneficiază gratuit de Semnătura Mobilă, iar în paralel sunt organizate sesiuni despre relațiile sigure în mediul online. Recent, echipele Orange și La Strada au ajuns la Colegiul Național de Comerț al ASEM din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei.

Andreea Donțu, consultant principal, serviciul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, MEC:

Din vara anului 2024, Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma eAdmitere.gov.md care presupune depunerea dosarelor online la universitățile din Republica Moldova. Evenimentul la care ne aflăm astăzi este de o mare amploare și importanță, luând în considerare faptul că, pentru autentificare în sistem, toți utilizatorii vor avea nevoie de semnătură electronică sau mobilă.

 

„De la începutul lunii februarie și până astăzi am reușit să vizităm împreună cu colegii mei și cu colegii de la La Strada în jur de 250 de locații, licee și colegii, în care am avut ocazia să interacționăm cu circa 10.000 de elevi și studenți. Și din această interacțiune mare, iată că ne-a reușit să adunăm peste 25% din copiii care ne-au văzut, ne-au auzit și au activat semnătura mobilă. Continuăm să vizităm școlile până la sfârșitul lunii mai, dar în continuare așteptăm elevii, studenții, părinții, profesorii, toată lumea care își dorește acces la semnătura mobilă să ne viziteze în cel mai apropiat magazin Orange. Este un serviciu gratuit”, a precizat Victoria Bodrug, Manager Regional Retail, Orange Moldova.

Vizitele sunt parte dintr-un program extins, prin care mii de tineri sunt informați și echipați cu instrumente digitale utile.

„Ne dorim să avem niște tineri bine informați despre riscurile care sunt asociate distribuirii imaginilor cu conținut intim pe internet și ne dorim să-i avem echipați cu toate instrumentele necesare de a fi niște tineri digitali siguri și cu abilități care să-i ajute să construiască un viitor mai sigur și mai protejat”, a spus Ludmila Bodiu, coordonatoare a activității educaționale, Centrul Internațional La Strada.

Elevii apreciază atât utilitatea semnăturii mobile, cât și a lecțiilor despre siguranță:

Vladimir Roponica, CNC al ASEM: „Semnătura mobilă o voi utiliza pentru a folosi documentele online, că să nu le port cu mine… E mai convenabil cu permisul de conducere, alte documente, buletinul și tot așa mai departe.

Daniela Ursu, CNC al ASEM: „Poate fi aplicată în unele servicii care chiar țin de necesitatea noastră și… la voucher cultural, eAdmitere și da, eu o să aplic la voucherul cultural. Astăzi o să-mi facă semnătură mobilă. A fost o conferință destul de utilă, pentru că tinerii ar trebui să fie informați ca să nu greșească și să nu cadă în plasa unor manipulări, unor șantaje și cumva discriminări în urma consecințelor pe care poate să le aducă ignorarea unei relații sigure online.

Andrei Babei, Orhei: „Lecția de astăzi m-a învățat că siguranța online este un lucru foarte important, care trebuie să-l știm fiecare. Semnătură electronică nu am, dar este cu siguranță în plan să o fac, deoarece are multe posibilități și face viața puțin mai ușoară… pentru a ne admite la facultate și, desigur, în viața zi cu zi.

Mihaela Radu, Orhei: „Eu cred că astfel de ateliere sunt foarte utile pentru că ne ajută să înțelegem ce trebuie să facem, ce comportament trebuie să avem în spațiul online, pentru că de foarte multe ori tinerii sunt foarte ușor de manipulat. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți la aceste aspecte, ca să le putem evita.

Profesorii confirmă: aceste activități sunt esențiale pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, care trebuie să fie gata să ghideze tinerii în lumea digitală.

„Siguranța online este un subiect destul de actual, întrucât elevii fiind la o vârstă când întâlnesc diferite dificultăți, diferite situații noi, este bine ca profesorul să fie pregătit întotdeauna cu un sfat, cu o idee, să fie alături de el, să-l poată ghida, sprijini, ajuta”, a menționat Nelea Fărâmă, profesoară, IPLT „Onisifor Ghibu”.

Dincolo de semnătura mobilă și sesiunile despre siguranță online, proiectul face parte dintr-un efort mai amplu al Fundației Orange Moldova de a construi un viitor digital pentru întreaga societate.

„Cu siguranță, doar prin educație, viitorul poate fi frumos, sigur și digitalizat. (04.02 – 04.46) Fundația Orange de mai mult de 15 ani ajută… deci fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova beneficiază de digitalizare, cultură, educație și… medicină, adică cumva astea sunt ramurile cele mai importante pe care fundația pune accent și cu siguranță cele mai multe proiecte, mai mult de 115 proiecte implementate de Fundația Orange Moldova sunt axate pe digitalizare, inclusiv și acest proiect de semnatură mobilă în școli”, a conchis Inna Constantinova, Coordonator RSC, Orange Moldova.

Peste 10.000 de elevi și studenți din întreaga țară au beneficiat deja de campania „Semnătura Mobilă Orange în școala ta”. Vizitele în școli continuă, cu scopul de a echipa tinerii nu doar cu un instrument digital, ci și cu puterea de a se proteja în lumea virtuală.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO