Rusia încearcă să salveze afacerile petroliere din Venezuela lovită de sancțiuni

29 Mart. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2022, 11:47 // Actual //  Lupu Eduard

O companie petrolieră rusă obișnuia să ofere o soluții pentru sancțiunile americane privind comerțul cu petrol al Venezuelei, acum se străduiește să evite un alt set de sancțiuni, arată documentele, de data aceasta din Europa și Statele Unite din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Rusia este unul dintre puținii aliați ai Venezuelei pe scena internațională. Companiile ruse au ajutat compania petrolieră de stat PDVSA să susțină producția în ultimii ani, în ciuda sancțiunilor SUA menite să priveze guvernul președintelui Nicolas Maduro de principala sa sursă de venituri din export.

Roszarubezhneft a fost înființată în 2020 și la scurt timp după aceea a achiziționat participațiile venezuelene ale gigantului petrolier de stat rus Rosneft (ROSN.MM), deoarece Washingtonul a impus sancțiuni asupra a două dintre unitățile lui Rosneft pentru tranzacționarea petrolului venezuelean.

Cele cinci întreprinderi mixte achiziționate de Roszarubezhneft produc aproximativ 125.000 de barili pe zi (bpd) de țiței în Venezuela cu un număr de angajați de aproximativ 200 de muncitori ruși și locali, potrivit surselor și analiștilor. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 16% din cei 788.000 bpd pe care Venezuela i-a produs luna trecută.

Roszarubezhneft încearcă să transfere proprietatea asupra activelor sale venezuelene de la unitățile sale europene către o altă companie din Rusia pentru a evita „blocarea activităților sau confiscarea activelor companiilor grupului”, a spus unul dintre documentele companiei analizate de Reuters.

Transferul dreptului de proprietate asupra activelor a fost necesar pentru a „păstra controlul și gestionarea activelor și funcționarea stabilă a unităților sale de afaceri”, potrivit unei scrisori din 16 martie trimisă de un director al Roszarubezhneft filialelor sale din Venezuela.

Scrisoarea nu spunea când ar putea avea loc transferurile și nici unde în Europa au fost înregistrate afacerile. Directorii Roszarubezhneft au pus situația lor pe seama „acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite și ale statelor străine aliate și ale organizațiilor internaționale”.

Sancțiunile existente au lovit deja afacerile lui Roszarubezhneft din Venezuela prin lipsa de valută, conform documentelor. Compania este nevoită plătească muncitorii și furnizorii din țara sud-americană în ruble și bolivari venezueleni.

Rublele nu sunt acceptate pe scară largă în economia din Venezuela din ce în ce mai bazată pe dolari. Muncitorii ruși plătiți în ruble ar trebui să găsească pe cineva dispus să-i schimbe cu dolari sau euro.

Dificultățile evidențiază impactul de amploare al sancțiunilor asupra companiilor rusești și a operațiunilor lor internaționale. Lipsa valutei forte i-a determinat pe managerii lui Roszarubezhneft din Venezuela să-și scrie șefilor deplângându-se de incapacitatea de a plăti pentru locuințe, asigurări și nevoile zilnice, arată documentele.

Statele Unite au sancționat sectorul petrolier al Venezuelei în 2019, sperând să-l forțeze pe Maduro și, în timp, au trecut pe lista neagră companiile care tranzacționează țițeiul Venezuelei. Sancțiunile au redus drastic exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu au reușit să-l înlăture pe liderul socialist, a cărui realegere Washingtonul a considerat-o o farsă.

Majoritatea angajaților lui Rosneft au rămas în țară după transferul de active, potrivit a două persoane familiarizate cu problema. Fostul șef al lui Rosneft în Venezuela este acum reprezentantul legal al companiei Roszarubezhneft Petrolera (Cyprus) Ltd, potrivit unui document văzut de Reuters și înregistrările online.

Roszarubezhneft este deținută de Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății Guvernamentale a Rusiei, o unitate a Ministerului Rusiei Dezvoltării Economice, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass, care a descris compania la formare ca având capitaluri proprii de 4,06 miliarde de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău