(DOC) Ministrul Agriculturii Viorel Gherciu deține zeci de terenuri agricole. Ce a mai indicat în declarația de avere

31 Mart. 2022, 10:10
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2022, 10:10 // Au Bani //  MD Bani

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare și-a depus declarația de avere pentru anul 2021. Astfel, din luna august a anului 2021, de când a fost numit în funcție, Viorel Gherciu a ridicat un salariu de peste 50 de mii de lei, scrie Realitatea.md.

Salarii 2021:

  • Ministerul Agriculturii și Industrie Alimentare – 54440.93 MDL;
  • Verein Donau Soja din Austria Repr în RM AO – 460919.29 MDL.

Totodată, din activitatea didactică, științifică și de creație, ministrul Agriculturii a obținut următoarele venituri:

  • UCIP- IFAD (prestări servicii, consultanță) – 189305.26 MDL;
  • BDR (dobândă) – 101.00 USD.

Venitul obținut din înstrăinarea sau deținerea valorilor mobiliare și a cotei-părți în capitalul social al societăților comerciale:

  • CP ROSSANRENI (arendă teren agricol) – 12122.00 MDL;
  • Popov Maxim – 17 % Burlacu Tavifa – 33 % Costin Radu – 30% (contract vânzare-cumpărare a părții a părții sociale SRL „VER CRIST SERVICE) – 5400.00 MDL.

Viorel Gherciu are în proprietate și zeci de terenuri agricole cu o valoare care ajunge la sute de mii de lei.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a mai indicat în declarația de avere că deține un Autoturism Volvo S80, dobândit în anul 2016 cu suma de 6000.00 EUR, dar și o casă de locuit cu o suprafață totală de 297,4 m.p.

Realitatea Live

Dezbatere publică organizată de EcoContact, cu subiectul: „Gradul de pregătire a populației și disponibilitatea acesteia de a sprijini inițiativele pentru tranziția verde a R. Moldova”
01 Apr. 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova a intrat oficial într-o „recesiune economică tehnică”, iar grupurile vulnerabile vor fi cele mai afectate, avertizează economistul Adrian Lupușor, director executiv al centrului analitic Expert-Grup, în cadrul podcastului „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

După o descreștere a PIB-ului în a doua jumătate a anului 2024, economia moldovenească se află acum într-o stagnare accentuată, în special din cauza declinului din agricultură și industria prelucrătoare – două sectoare care au tras în jos economia în trimestrele III și IV ale anului trecut.

„Chiar dacă agricultura nu are o pondere mare în PIB, de fiecare dată când avem o secetă, economia fie stagnează, fie intră în recesiune. Asta s-a întâmplat și în 2024”, a explicat Lupușor.

Directorul Expert-Grup atrage atenția că problemele nu sunt doar conjuncturale, ci reflectă o tendință structurală periculoasă. „De aproape un deceniu, economia Moldovei încetinește constant. Suntem ca o mașină care și-a epuizat combustibilul și merge din inerție”, afirmă el.

Această dinamică fragilă lasă societatea expusă, în special cele mai vulnerabile categorii, care nu dispun de rezerve sau capacități de adaptare pentru a face față șocurilor economice. De aici și apelul economistului către guvernare: „Recesiunea e un semnal de alarmă. Este timpul să schimbăm abordarea economiei.”

Pentru a evita stagnarea cronică, Lupușor propune tranziția spre un model economic bazat pe valoare adăugată sporită, inovare și eficiență. Statul trebuie să joace un rol esențial, prin politici de sprijin care să încurajeze investițiile în domenii competitive.

„Avem nevoie de un stat care nu doar gestionează sărăcia, ci investește în dezvoltare. Politicienii trebuie să-și schimbe și retorica – nu e suficient să promiți locuri de muncă, ci locuri de muncă bine plătite, cu valoare adăugată”, a spus el.

Noua ministră a Economiei, Doina Nistor, pare să preia această viziune, declarând recent că vrea o economie „bazată nu doar pe costuri reduse, ci pe tehnologie și inovație”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!