Rusia ar putea avea profituri record din exportul de gaz și petrol, dacă cei mai mari clienți ai săi nu impun embargo

05 Apr. 2022, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Apr. 2022, 11:25 // Actual //  MD Bani

Economia Rusiei a fost zdruncinată în prima lună a războiului cu Ucraina însă ar putea avea profituri record în urma vânzărilor de gaze naturale și petrol, dacă unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi nu vor stopa importurile de energie, arată o analiză realizată de Bloomberg.

Astfel, Bloomberg Economics prognozează că Rusia va încasa aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în acest an. Creștere va reprezenta mai mult de o treime față de 2021. De asemenea, analiștii spun că țara va avea un excedent al balanței comerciale record despre care Institutul Financiar Internațional spune că ar putea ajunge la 240 de miliarde de dolari.

„Cel mai important factor pentru actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, arată, într-un raport, economiștii IFI conduși de Robin Brooks. „Cu actualele sancțiuni aplicate, fluxurile substanțiale de valută forte care intră în Rusia par că vor continua”.

Cifrele menționate mai sus s-ar putea schimba radical în cazul unui embargo asupra vânzărilor de energie. Chiar și fără embargo, exporturile de petrol ale Rusiei sunt deja în scădere.

Mulți dintre clienții tradiționali ai țării caută să cumpere din altă parte și aleg să nu semneze noi contracte cu furnizorii ruși, în contextul condamnării extinse a agresiunii președintelui Vladimir Putin. Alții, precum India, beneficiază de reduceri mari la importuri.

Petrolul și gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturile Rusiei și au contribuit cu aproape 40% la veniturile bugetare de anul trecut.

Combinația dintre o depreciere acută a rublei și un preț mai mare în dolari pentru petrol va genera 103 miliarde de dolari suplimentari la veniturile bugetare din acest an, potrivit TS Lombard.

Deși livrările de energie au scăzut, șocul asupra importurilor și cererii interne va fi atât de sever încât actuala balanță comercială, cea mai largă măsură a comerțului și serviciilor, ar putea ajunge la un nou maxim istoric după recordul de 120 de miliarde de dolari de anul trecut.

Având în vedere că șocurile inflației și scăderea veniturilor deja lovesc consumatorii ruși, economiștii Goldman Sachs prevăd o cădere de 20% a importurilor în 2022, dublu față de declinul așteptat în rândul exporturilor.

Cu toate acestea, o balanță comercială sănătoasă nu va salva Rusia de la o adâncă recesiune, dar va ajuta la susținerea cheltuielilor guvernamentale într-o vreme în care guvernul nu are acces la piețele de capital internaționale. Analiștii TS Lombard spun că rata de schimb a rublei este susținută de actualele fluxuri care intră în țară, în contextul în care sancțiunile au înghețat mare parte din rezervele valutare ale băncii centrale.

Abilitatea Rusiei de a vinde petrol și gaze în străinătate ar putea fi singurul lucru care ține economia de la a cădea într-un colaps financiar și mai mare.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei anunță deblocarea a peste 109 MW din capacitatea rețelei electrice pentru noi investiții în energie regenerabilă, după introducerea garanțiilor financiare obligatorii la eliberarea avizelor de racordare pentru centrale mai mari de 200 kW. Măsura a dus la returnarea a 30 de avize nevalorificate, eliberate anterior producătorilor care nu au mai construit parcurile promise.

Noile garanții se rambursează doar dacă proiectul intră în funcțiune la timp; altfel, suma rămâne la operatorii de sistem și se reinvestește în modernizarea rețelei. Sunt scutiți de garanție doar câștigătorii licitațiilor de energie verde și comunitățile energetice.

Perioada de tranziție a permis titularilor vechi să renunțe fără amendă până la 30 iunie 2025. În urma retragerilor, Moldelectrica a recuperat două avize însumând 64,09 MW, Premier Energy Distribution – 16 avize totalizând 36,6 MW, iar RED Nord – 12 avize de 8,55 MW.

„Vrem să sprijinim investitori serioși și să eliberăm rapid capacitate pentru proiecte verzi care chiar se construiesc”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Oficialul a reamintit că, până în februarie, Moldelectrica emisese avize totalizând circa 1 500 MW, dar mai puțin de 10 % se materializează anual.

Capacitatea fotovoltaică și eoliană instalată în Moldova a urcat de opt ori în ultimii cinci ani, atingând 689 MW în mai. Ținta guvernamentală este ca energia regenerabilă să ajungă la o cotă de 30 % din consumul electric și 27 % din consumul total de energie până în 2030; anul trecut ponderea era 16,7 %, iar Ministerul estimează un salt la 27 % în 2025.

După recenta licitație de 165 MW pentru parcuri mari, autoritățile pregătesc în toamnă o nouă rundă pentru circa 173 MW eolian, inclusiv sisteme de stocare de minimum 22 MW, menită să consolideze securitatea energetică și să atragă investiții private suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO