BNM își consolidează capacitățile de supraveghere bancară și îndeamnă doritorii să aplice la concursurile de angajare

06 Apr. 2022, 09:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2022, 09:40 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei (BNM) își propune consolidarea capacităților instituționale în domeniul supravegherii bancare, în vederea asigurării unei dezvoltări continue în acest domeniu pentru a răspunde provocărilor mediului extern și a preveni situațiile de vulnerabilitate în sectorul bancar.

„După ce a fost aprobat un cadru robust de reglementare și supraveghere a băncilor, începând cu anul 2018, BNM depune eforturi sporite în vederea asigurării unei implementări eficiente și uniforme a acestuia. Așa cum toate reformele presupun implicarea resurselor umane, a fost dezvoltată structura Departamentului supraveghere bancară prin restructurarea proceselor, definirea mai clară a responsabilităților și optimizarea liniilor de raportare”, spune Constantin Șchendra, viceguvernator al BNM, care patronează acest domeniu în cadrul băncii centrale.

Astfel, BNM îndeamnă comunitatea de specialiști cu experiență în domeniul economic, care și-ar dori o dezvoltare profesională, dar și o contribuție personală în asigurarea stabilității sectorului bancar să aplice pentru participarea în concursurile de angajare anunțate pe pagina sa oficială, dar și pe paginile sociale de profil.

În cadrul BNM, este încurajată diversitatea, astfel, și persoanele fără experiență de muncă, dar cu studii superioare economice și cu mare interes profesional, pot aplica pentru posturile vacante care nu conțin cerințe specifice privind experiența.

Pentru a veni mai aproape de cei interesați, Banca Națională organizează pe data de 12 aprilie 2022 un eveniment online, începând cu ora 10.00, la care participanții vor descoperi domeniul de supraveghere bancară în BNM, având un dialog direct cu reprezentanții băncii centrale.

Doritorii vor completa formularul de participare (https://bit.ly/3HXEGVz) și vor primi link-ul de conectare prin e-mail.

Pentru anul 2022, Banca Națională a Moldovei a stabilit șase priorități în supravegherea bancară.

Evenimentul va putea fi urmărit și în emisie directă pe:

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO