Spînu pune piciorul în prag! Îi lasă fără „lovele“ pe rușii de la Silovîie Mașînî după masacrul din Bucea

11 Apr. 2022, 23:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Apr. 2022, 23:11 // Actual //  Lupu Eduard

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, că firma rusească Silovîie Mașînî în parteneriat cu firma locală „Horus” nu vor implementa proiectul de reabilitare al blocurilor de la Termoelectrica.

„Guvernul a luat decizia de a întrerupe această licitație. Vom cere Băncii Mondiale anularea licitației de circa 13 mil. de euro, mai ales după ce am văzut ce s-a întâmplat în Bucea și Irpeni”, a spus Spînu.

Termoelectrica a anunțat o licitație privind reabilitarea a două blocuri energetice de la întreprinderea de stat. Licitația a fost câștigată de compania rusă Silovîe Mașinî în parteneriat cu cea locală Horus. Companiea rusească se află pe lista sancțiunilor în legătură cu invazia în Ucraina a Federației Ruse.

Silovîe Mașinî este controlată de milardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Tenderul a fost inițiat cu aproape un an în urmă, sub fosta guvernare condusă de socialiștii pro-ruși, iar termenul-limită de depunerea ofertelor a fost prelungit de câteva ori. La sfârșitul lunii septembrie 2021, s-a finalizat etapa de depunere a ofertelor, fiind depusă o singură ofertă de către consorțiul moldo-rus.

Săptămâna trecută președinta Maia Sandu a spus că autoritățile moldovene au o dilemă, ținând cont de noua conjunctură. Pe de o parte, firma rusească sancționată de Statele Unite încă în 2018 este controlată de unul din cei mai bogați ruși, Alexei Mordașov, aflat de curând și pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană în legătură cu invazia rusească în Ucraina. Pe de altă parte, dacă nu sunt reparate, două din trei unități de generare a energiei de la centrala Termoelectrica se pot opri.

La 8 aprilie, compania moldoveană Horus a anunțat că a fost semnat contractul. Pe 11 aprilie, reprezentanți ai ministerului infrastructurii și dezvoltării împreună cu reprezentanți ai oficiului Băncii Mondiale au refuzat să comenteze anunțul.

Vorbind în seara de 11 aprilie la TV 8, șefa guvernului a spus că licitația va trebui anulată. „Guvernul nu susține acest contract care nu va intra în vigoare”, a spus Natalia Gavrilița.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău