(VIDEO) 10 LEI// Ion Guștiuc, JustConsult: De la împărțit pliante la dividende de un milion de lei. Cheia succesului

11 Apr. 2022, 18:04
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
11 Apr. 2022, 18:04 // Interviu //  MD Bani

Din dorința de a ajuta oamenii să perfecteze legal și corect actele românești, în 2003, Ion Guștiuc a lansat compania JustConsult – Cetățenie Română. În prezent are o echipă de peste 90 de persoane, număr care este mereu în creștere, întrucât sunt în căutare de colegi. Pentru 2022 își propune să dubleze numărul de angajați. În viziunea lui „echipa este resursa de bază” pentru creșterea și dezvoltarea unei companii. În cadrul emisiunii „10 LEI” am discutat cu Ion Guștiuc despre parcursul său antreprenorial, fondarea și dezvoltarea JustConsult, dificultățile moldovenilor în obținerea actelor românești. De asemenea, l-am întrebat dacă se consideră o persoană de succes.

Până în prezent, JustConsult a deservit peste 300.000 de clienți. Valorile de bază ale companiei fiind: legalitatea, transparența, corectitudinea și verticalitatea. În anul 2021, fondatorul companiei a obținut peste un milion de lei din dividende.

Istoria afacerii

Ion Guștiuc are peste 30 de tentative de a lansa afaceri precum imobiliare, asigurări, JustConsult fiind o companie care a apărut din necesitatea de a rezolva o problemă a societății din Republica Moldova și anume problemele cu perfectarea actelor românești.

Istoria companiei începe în 2003 când a început a vinde pliante pentru a-l cunoaște mai multe persoane care au nevoie care au nevoie de serviciile pe care le propune. A investit banii proprii, de asemenea a apelat la credite pentru dezvoltarea companiei.

„Să împarți pliante în costum nu înseamnă nimic înjositor. Din contra, este o modalitate de a deveni cunoscut ca om și ca specialist. Respectiv, este un instrument care m-a făcut cunoscut.”

Concurența

Pentru Ion Guștiuc concurența nu este un impediment, din contra, o percepe ca pe un avantaj. Cu toate acestea, s-a confruntat cu concurența neloială, în care unii foloseau diverse metode ilegale pentru a-și atinge scopul.

„Pentru mine contează să fie concurența sănătoasă. În orice afacere sunt concurenți care îmbunătățesc nișa. Eu percep concurența ca pe o competiție care îți oferă șansa să devii mai bun.”

Pentru a fi mai bun, fondatorul companiei urmărește concurența din acest domeniu. Potrivit lui, până în anul 2021 urmărea peste 480 de companii ce oferă servicii de perfectare a actelor românești.

Serviciile cel mai des solicitate de moldoveni la JustConsult:

 • pașaport românesc;
 • permis de conducere românesc;
 • alocații pentru copil;
 • depunerea dosarului de la zero pentru cetățenia română;
 • programare la diverse servicii;
 • asistență juridică în diferite organe de control;

Potrivit fondatorului JustConsult, în pandemie mai mulți moldoveni au conștientizat importanța actelor românești și s-a observat intenția oamenilor de a obține aceste acte, numărul doritorilor s-a dublat, dacă nu chiar s-a triplat. Cu toate acestea, termenul de așteptare a crescut din cauza COVID-19.

Echipa

Ion Guștiuc spune că a reușit în acest domeniu datorită valorilor pe care le împărtășește: onestitate, corectitudine, cinste.

„Oamenii pe valori se adună. Mi-am adunat în echipa mea oameni care apreciază și împărtășesc aceste valori. Ce oameni aduni așa cheiță de succes ai.”

Pentru a-și motiva echipa, fondatorul JustConsult folosește metode precum: team buildinguri, suport financiare pentru evenimente în familie, etc.

„Om de succes”

La vârsta de 38 de ani, Ion Guștiuc se consideră un om de succes. Se simte împlinit datorită familiei frumoase, dar și a echipei care continuă să o dezvolte. Acum nu-i rămâne decât să savureze acest succes.

„Pentru moment trebuie să recunosc și să mă mulțumesc cu faptul că sunt un om de succes. Cu toate acestea nu reușesc să savurez acest succes, deoarece sunt nemulțumit și vreau să obțin mai multe. Bani nu mai vreau, vreau calitatea vieții și calitatea spirituală.”

Ion Guștiuc visează ca toții antreprenorii să fie transparenți cu clienții și angajații.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

 1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
 2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
 3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
 4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
 5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău