Se întoarce clepsidra pentru microfinanțare! Armașu: Vor fi aliniate la cele mai bune practici de a face afaceri

13 Apr. 2022, 11:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
13 Apr. 2022, 11:21 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

OCN-urile au locul lor în piață. Ele trebuie să activeze mai de parte să își facă misiunea lor, doar că este necesar ca afacerile lor să fie aliniate la cela mai bun practici. Este vorba de aspectul de transparență față de clienți atunci când acordă credite cât, de prevenire asupra îndatorării populației și a protecției consumatorilor, susține guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit șefului băncii centrale, acest proces deja este declanșat. Acum CNPF implementează anumite măsuri care să elimine fenomenele negative din sector și „noi vom continua din momentul în care BNM va prelua supravegherea acestor entități din iulie 2023”.

„Am modificat legislația relevantă (acțiune prealabilă) în vederea transferului către BNM a responsabilităților de reglementare și supraveghere a organizațiilor de creditare nebancară, asociațiilor de economii și împrumut și companiilor de asigurări, începând cu 1 iulie 2023. Am numit noi membri ai Consiliului executiv al CNPF în vederea îmbunătățirii supravegherii sectorului financiar nebancar, a gestionării transferului de responsabilități și a facilitării dezvoltării pieței de capital”, se mai arată în scrisoare autorităților adresată FMI”, se arată în scrisoarea adresată FMI a programului de reforme pe care ar urma să le implementeze în următoarele 40 de luni.

Companiile de microfinanţare de pe piaţa financiară moldovenească abundă de oferte de creditare, care par a fi una mai atrăgătoare decât alta. Aceste oferte îi ademenesc în special pe oamenii simpli, ajunşi la limita disperării, analfabeţi juridic, care semnează contracte fără ca să le citească. Moldovenii sunt ademeniţi să apeleze la companiile de microfinanţare pentru procedura simplificată de eliberare a creditelor, spre deosebire de băncile comerciale, care impun cerinţe pe care oamenii de rând nu le pot întruni, cum ar fi angajarea oficială în câmpul muncii. În consecinţă, moldoveni care au luat credite de la organizaţii de microfinanţare au ajuns să fie deposedaţi de bunuri, inclusiv de locuinţe, după aceea au fost puşi în situaţia să achite sume care depășesc de câteva ori suma împrumutată.

Dobânzile practicate de companiile de microfinanațare sunt de-a dreptul halucinante. În  unele cazuri ajung și la 500% anual.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:20 // Actual //  bani.md

Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu. Într-un interviu exclusiv, acordat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat de Ecaterina Covali și difuzat de RLIVE TV, liderul francez i-a mulțumit președintei Moldovei pentru angajamentul său și a echipei sale de a consolidat relațiile bilaterale.

Oficialul de la Paris consideră că Moldova, datorită actualei șefe a statului, și-a îndreptat privirea spre Uniunea Europeană, a consolidat statul de drept, economia și a început să se integreze treptat în comunitate. În același timp, Macron a vorbit și despre războiul din Ucraina, are a destabilizat Moldova și situația din regiune, în general.

„Moldova s-a angajat într-o ancorare europeană a întregii regiuni. Și de aceea aș vrea să îi mulțumesc doamnei președintă Sandu pentru curajul său, pentru angajamentul său și al echipelor sale. În toți acești ani, într-adevăr, am consolidat legăturile noastre. Eu însumi am făcut mai multe vizite bilaterale. Președinta a fost aici de mai multe ori. Am organizat o reuniune fără precedent a Comunității Politice Europene în Moldova. Iată că toate acestea au aranjat, cu siguranță, lucrurile, au stabilizat această legătură. Pentru mine, este foarte clar că această relație va continua și în viitor, pentru viitorul Moldovei”, a declarat Macron.

 

În timpul mandatului prezidențial al Maiei Sandu, șefa statului Emmanuel Macron s-au întâlnit de mai multe ori, atât la reuniuni internaționale, cât și la Paris sau Chișinău în timpul vizitelor bilaterale. Liderul francez a avut două deplasări oficiale în țara noastră, una în iunie 2022 și alta la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca în iunie 2023.

În cadrul interviului difuzat în exclusivitate de RLIVE TV, Macron a mai explicat de ce Uniunea Europeană este opțiunea integrării europene este binevenită pentru țara noastră, cum luptă statele membre ale UE cu propaganda rusă și ce relații au guvernările de la Chișinău și Paris actualmente.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția a fost difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău