OCN-urile au locul lor în piață. Ele trebuie să activeze mai de parte să își facă misiunea lor, doar că este necesar ca afacerile lor să fie aliniate la cela mai bun practici. Este vorba de aspectul de transparență față de clienți atunci când acordă credite cât, de prevenire asupra îndatorării populației și a protecției consumatorilor, susține guvernatorul BNM, Octavian Armașu.
Potrivit șefului băncii centrale, acest proces deja este declanșat. Acum CNPF implementează anumite măsuri care să elimine fenomenele negative din sector și „noi vom continua din momentul în care BNM va prelua supravegherea acestor entități din iulie 2023”.
„Am modificat legislația relevantă (acțiune prealabilă) în vederea transferului către BNM a responsabilităților de reglementare și supraveghere a organizațiilor de creditare nebancară, asociațiilor de economii și împrumut și companiilor de asigurări, începând cu 1 iulie 2023. Am numit noi membri ai Consiliului executiv al CNPF în vederea îmbunătățirii supravegherii sectorului financiar nebancar, a gestionării transferului de responsabilități și a facilitării dezvoltării pieței de capital”, se mai arată în scrisoare autorităților adresată FMI”, se arată în scrisoarea adresată FMI a programului de reforme pe care ar urma să le implementeze în următoarele 40 de luni.
Companiile de microfinanţare de pe piaţa financiară moldovenească abundă de oferte de creditare, care par a fi una mai atrăgătoare decât alta. Aceste oferte îi ademenesc în special pe oamenii simpli, ajunşi la limita disperării, analfabeţi juridic, care semnează contracte fără ca să le citească. Moldovenii sunt ademeniţi să apeleze la companiile de microfinanţare pentru procedura simplificată de eliberare a creditelor, spre deosebire de băncile comerciale, care impun cerinţe pe care oamenii de rând nu le pot întruni, cum ar fi angajarea oficială în câmpul muncii. În consecinţă, moldoveni care au luat credite de la organizaţii de microfinanţare au ajuns să fie deposedaţi de bunuri, inclusiv de locuinţe, după aceea au fost puşi în situaţia să achite sume care depășesc de câteva ori suma împrumutată.
Dobânzile practicate de companiile de microfinanațare sunt de-a dreptul halucinante. În unele cazuri ajung și la 500% anual.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!