Superiahtul care îi aparține „magnatului aurului” rusesc, a fost reținut în Fiji

14 Apr. 2022, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
14 Apr. 2022, 12:52 // Slider //  MD Bani

Poliția din Fiji investighează joi sosirea unui vas de lux care ar fi deținut de un oligarh rus. Autoritățile îl chestionează pe căpitan despre cum a fost adus vasul în statul insular din Pacific, transmite Reuters.

Ziarele din Fiji relatează că poliția a sechestrat superiahtul Amadea, deținut de un miliardar rus, Suleiman Kerimov, care a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și UE. De asemenea, presa națională anunță că echipajul a fost reținut.

Un agent de superiahturi din Fiji, care spune că reprezintă Amadea, a declarat pentru Reuters că relatările „nu erau în totalitate corecte inclusiv proprietarul vasului”.

„Nu știu cine este proprietarul. Există dovezi furnizate poliției din Fiji”, a declarat agentul, Chase Smith de la Baobab Marine, pentru Reuters, într-un interviu telefonic.

El a spus că două grupuri de avocați se ocupau de situație și că a continuat să lucreze pentru Amadea și echipajul vasului.

Un oficial de la Centrul Național de Control și Comandă al Poliției a declarat pentru Reuters că era chestionat căpitanul vasului care a ajuns marți despre cum a intrat în Fiji fără aprobare vamală.

Ambasada americană și Delegația UE la Fiji au cerut să se implice în această chestiune privind sechestrarea vasului.

Superiahturile care intră în Fiji sunt nevoite să aplice pentru aprobări sanitare înainte de a părăsi portul anterior și să depună alte documente vamale cu trei zile înainte de intrarea în apele din Fiji.

Site-ul Marine Traffic arată că Amadea a părăsit Mexicul în urmă cu 18 zile.

Oligarhul rus Suleiman Kerimov deţine ori s-a aflat de-a lungul timpului în posesia mai multor proprietăţi imobiliare de lux pe Riviera Franceză şi în Londra. El şi-a făcut o carieră investind în companii aflate în dificultate din Rusia. A pierdut miliarde în criza din 2008, dar și-a revenit după ce a pariat pe ceea ce este acum cel mai mare producător de aur din Rusia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală