De ce Dubai este numit „Orașul Aurului”? Salah Khalaf, încurajează oamenii „să investească doar în aur”

07 Apr. 2021, 06:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2021, 06:30 // Au Bani //  MD Bani

Cu un comerț atât de puternic, Dubaiul a devenit cunoscut sub numele de „Orașul aurului”.În primele nouă luni ale anului 2020, comerțul cu aur în țară a fost evaluat la 41 miliarde de euro, potrivit Vamelor din Dubai. Este cel mai profitabil export al orașului după petrol. Dubai și-a valorificat poziția geografică prin înființarea de seifuri de aur, facilități de fabricare a bijuteriilor și rafinării.

La fabrica Al Etihad Gold, muncitorii rafinează și transformă aurul în bare de calitate investițională. Lingourile de aur sunt furnizate băncilor, comercianților precum și vânzătorilor en-grosse. Întregul proces se desfășoară în incintă. Al Etihad deține, de asemenea, acreditarea Dubai Good Delivery, care este un reper internațional pentru calitate și specificații tehnice, scrie EuroNews.

Rafinăria produce bare de aur într-o varietate de dimensiuni. Ca orice marfă, prețul său se poate modifica. La tarifele actuale ale pieței, o bară de 10 kg valorează doar 450 000 de euro. Barele finisate sunt vândute băncilor de lingouri, comercianților și vânzătorilor en-grosse.

Se estimează că între 20% și 40% din stocurile de aur ale lumii trec prin Dubai în fiecare an, iar cea mai mare parte din acestea provine din Gold Souk. În zonă, 300 de magazine se găsesc la doar jumătate de kilometru pătrat.

Un alt factor al succesului Dubaiului este localizarea geografică. Brokerii de aur profită de fusul orar.

Pentru Jeffrey Rhodes, fondatorul Rhodes Precious Metals Consultancy (RPMC), inima industriei aurifere din Emiratele Arabe Unite va fi întotdeauna în bazinele tradiționale de aur din Dubai de-a lungul malurilor Creek. Rhodes explică faptul că există diferiți factori care contribuie la succesul durabil al comerțului cu aur acolo. „Sunt oamenii, infrastructura, liderii” sunt câteva dintre motivele pentru care spune el. Un alt factor este prețul, „este pur și simplu cel mai rentabil loc din lume pentru a cumpăra bijuterii din aur. Impozitarea este foarte mare. Acesta este cel mai bun loc pentru a cumpăra. Obțineți cea mai bună valoare pentru banii dvs.”.

În ceea ce privește valoarea, aurul din Dubai este scutit de taxe pentru turiști. De aceea, mulți se aprovizionează la Gold Souk sau peste tot la Gold și Diamond Park.

Cofondatorul Al Etihad Gold Refinery, Salah Khalaf, încurajează oamenii „să investească doar în aur”.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 2,8 miliarde EUR prin programul Connecting Europe Facility (CEF), care va finanța 94 de proiecte destinate modernizării transportului pe întreg continentul. Inițiativa vizează căi ferate mai ecologice, porturi și terminale modernizate, rețele de trafic digitalizate și infrastructuri mai reziliente la schimbările climatice.

Pentru Republica Moldova, pachetul include o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane EUR, destinată modernizării conexiunii feroviare Iași (România) – Ungheni (Moldova). Proiectul prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple, reducând semnificativ timpul de deplasare peste Prut și mărind capacitatea de transport transfrontalier de marfă și pasageri. Totodată, va fi realizată prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, eliminând unul dintre cele mai importante blocaje de infrastructură la granița cu UE.

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Bruxelles-ului, subliniind că electrificarea legăturii feroviare cu Iași-ul va accelera integrarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va stimula comerțul regional în coridorul UE–Moldova–Ucraina. De la asocierea la CEF, în 2023, Moldova și Ucraina pot aplica în mod direct la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură strategică.

Comisarul european pentru transporturi a declarat că „investițiile anunțate astăzi susțin obiectivele Pactului Verde și consolidează reziliența rutelor de transport la nivel european, inclusiv în vecinătatea estică”. Lucrările pe tronsonul Iași–Ungheni sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2026, cu finalizare estimată în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO