Situație revoltătoare! Pensionarii moldoveni, condamnați la sărăcie. Au printre cele mici pensii din lume

16 Apr. 2022, 20:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2022, 20:37 // Actual //  Lupu Eduard

Cheltuielile lunare ale moldovenilor cu alimentele de bază care asigură supraviețuirea reprezintă echivalentul a 59,2% din valoarea medie a pensiei, pondere care plasează Moldova pe locul 43 într-un clasament internațional al celui mai bun raport dintre prețurile alimentelor și pensii realizat de Picordi.com.

Dintre cele 44 de țări din întreaga lume în care s-a verificat dacă indemnizațiile de pensionare asigură cel puțin o calitate minimă a vieții, persoanele care trăiesc în Norvegia primesc cele mai mari pensii, respectiv 1 797 de euro pe lună, conform celor mai recente statistici oficiale. Elveția (1.704 euro) și SUA (1.482 euro) se disting, de asemenea, prin pensia de stat ridicată.

Pensionarii din Albania (128 euro), Moldova (128 euro) și Ucraina (110 euro) primesc sume foarte mici. Au fost luate în considerare pensiile de stat, adică prestațiile universale și regulate pentru persoanele aflate la vârsta pensionării, așa-numitul pilon I.   Într-o serie de țări, pensiile nu sunt nici impozabile, nici contributive. În unele țări, pensia este un venit pentru care trebuie să plătești impozit. Există, de asemenea, țări în care se percepe din pensie și o contribuție la asigurarea de sănătate. Pentru o comparație echitabilă, au fost luate în considerare sumele nete, adică banii pe care pensionarul îi primește efectiv în contul său sau în numerar.

În ceea ce privește raportul dintre prețurile alimentelor și pensii a fost înregistrat în Norvegia, Austria și Franța. În aceste țări, coșul de produse de bază reprezintă 13,4%, 13,7% și, respectiv, 14,3% din pensia medie. În acest clasament, România a ocupat locul 28 din 44 de țări, cu un rezultat de 28,7%, devansând țări precum Bulgaria (43,5% și locul 34), Serbia (34,2% și locul 32) și Ungaria (33,3% și locul 23). Dintre țările incluse în acest studiu, situația pensionarilor din Albania, Belarus și Ucraina este cea mai proastă. Numai coșul de produse de bază consumă 72,8%, 76,7% și, respectiv, 84,9% din pensie.

În Republica Moldova raportul dintre prețurile alimentelor și pensii este de 59,2%.

Datele Biroului Național de Statistică relevă că la începutul anului 2021 în Republica Moldova erau 686,3 mii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

08 Mai 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 09:28 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la obiectivele naționale de dezvoltare ale Federației Ruse pentru perioada până în 2030”, în care a stabilit sarcini-cheie pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial.

Potrivit documentului, care este postat pe site-ul Kremlinului, în 6 ani Rusia ar trebui să ajungă pe locul patru în lume în ceea ce privește PIB, calculat după puterea de cumpărare paritate (PPP).

În aceeași perioadă, volumul investițiilor în economie ar trebui să crească cu 60% „datorită îmbunătățirii constante a climatului investițional”, exporturile non-resurse și non-energetice – cu două treimi, producția agricolă – cu 25% și exporturi – de 1,5 ori.

În contextul sancțiunilor, al izolării tehnologice și al militarizării tot mai mari a economiei, Rusia, conform decretului lui Putin, ar trebui să intre în primele 10 țări din lume ca volum de cercetare și dezvoltare științifică și în top 25 în utilizare. a roboților industriali.

În decret, Putin mai cere ca până în 2030 să apară în țară bunurile autohtone de înaltă tehnologie, iar cota lor de piață să crească de 1,5 ori. Putin cere creșterea valorii adăugate a sectorului fără resurse al economiei cu 40% și, dimpotrivă, reducerea ponderii mărfurilor importate pe rafturile magazinelor la 17%, cel mai scăzut nivel de pe vremea URSS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău