Cel mai bogat om din Ucraina promite că va contribui la reconstruirea oraşului Mariupol

17 Apr. 2022, 04:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2022, 04:53 // Actual //  bani.md

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, s-a angajat să ajute la reconstruirea oraşului Mariupol, unde deţine două mari oţelării despre care spune că vor fi din nou competitive la nivel mondial.

„Mariupol este o tragedie globală şi un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost şi va fi întotdeauna un oraş ucrainean”, a declarat Ahmetov pentru Reuters.

Rinat Ahmetov, mult timp cel mai bogat om din Ucraina, şi-a văzut imperiul de afaceri micşorându-se în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Marea Neagră. Ulterior, două regiuni din estul Ucrainei, Doneţk şi Luhansk, şi-au proclamat independenţa faţă de Kiev, lovind din nou în afacerile lui Akhmetov.

Potrivit revistei Forbes, averea netă a lui Ahmetov era în 2013 de peste 15 miliarde de dolari. În prezent, aceasta se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

„Pentru noi, războiul a izbucnit în 2014. Ne-am pierdut toate bunurile atât în Crimeea, cât şi în teritoriul ocupat temporar din Donbas. Ne-am pierdut afacerile, dar acest lucru ne-a făcut mai duri şi mai puternici”, a spus el.

Rinat Ahmetov a mai spus că se va reîntoarce în Mariupol după război.

„Ambiţia mea este să mă întorc într-un Mariupol ucrainean şi să pun în aplicare planurile noastre (de nouă producţie), astfel încât oţelul produs la Mariupol să poată concura pe pieţele globale ca înainte”, a spus omul de afaceri.

Rinat Ahmetov a anunţat că va contribui la refacerea oraşului Mariupol şi a Ucrainei după război.

„Sunt încrezător că, în calitate de cea mai mare afacere privată din ţară, SCM va juca un rol-cheie în reconstrucţia postbelică a Ucrainei”, a mai spus el, citând oficialii care au declarat că pagubele provocate de război au ajuns la 1.000 de miliarde de dolari.

Omul de afaceri a vorbit şi despre ajutorul internaţional.

„Cu siguranţă vom avea nevoie de un program internaţional de reconstrucţie fără precedent, un Plan Marshall pentru Ucraina”, a spus el, făcând referire la ajutorul american care a ajutat la reconstrucţia Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am încredere că vom reconstrui cu toţii o Ucraină liberă, europeană, democratică şi de succes după victoria noastră în acest război”, a precizat Rinat Ahmetov.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală