Va putea India să hrănească lumea în contextul războiului din Ucraina?

19 Apr. 2022, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Apr. 2022, 11:02 // Actual //  MD Bani

Săptămâna trecută, premierul indian Narendra Modi i-a spus președintelui american Joe Biden că India este pregătită să livreze alimente în toată lumea în urma șocurilor de aprovizionare și a creșterii prețurilor din cauza războiului din Ucraina, transmite BBC.

Modi a spus că India are „suficientă hrană” pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi și că este „gata să furnizeze de mâine stocuri de alimente lumii”, dacă Organizația Mondială a Comerțului (OMC) o permite.

Prețurile mărfurilor erau deja la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani înainte de începerea războiul din Ucraina, din cauza problemelor legate de recolta globală. După ce a început războiul, prețurile au început deja la cel mai înalt nivel din 1990, potrivit indicelui prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (UNFAO).

Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii exportatori de grâu din lume și reprezintă aproximativ o treime din vânzările anuale de grâu la nivel mondial. Cele două țări reprezintă, de asemenea, 55% din exporturile globale anuale de ulei de floarea-soarelui și 17% din exporturile de porumb și orz. Împreună, era de așteptat să exporte 14 milioane de tone de grâu și peste 16 milioane de tone de porumb în acest an, potrivit UNFAO.

„Întreruperea aprovizionării și amenințarea cu embargoul cu care se confruntă Rusia înseamnă că aceste exporturi trebuie scoase din ecuație. India ar putea interveni pentru a exporta mai mult, mai ales când are suficiente stocuri de grâu”, spune Upali Galketi Aratchilage, un cu sediul la Roma, economist la UNFAO.

India este al doilea cel mai mare producător de orez și grâu din lume. La începutul lunii aprilie, avea în stoc 74 de milioane de tone din cele două produse de bază. Dintre acestea, 21 de milioane de tone au fost păstrate pentru rezerva sa strategică și pentru Sistemul Public de Distribuție (PDS), care oferă peste 700 de milioane de oameni săraci acces la alimente ieftine.

India este, de asemenea, unul dintre cei mai ieftini furnizori mondiali de grâu și orez: exportă deja orez în aproape 150 de țări și grâu în 68. A exportat aproximativ 7 milioane de tone de grâu în 2020-2021. Comercianții, reacționând la cererea în creștere pe piața internațională, au încheiat deja contracte pentru exporturi de peste 3 milioane de tone de grâu în perioada aprilie-iulie, potrivit oficialilor. Exporturile agricole au depășit un record de 50 de miliarde de dolari în 2021-2022.

India are capacitatea de a exporta 22 de milioane de tone de orez și 16 milioane de tone de grâu în acest an fiscal, potrivit Ashok Gulati, profesor de agricultură la Consiliul Indian pentru Cercetare în Relații Economice Internaționale.

„Dacă OMC permite exportul stocurilor guvernamentale, poate fi chiar mai mare. Acest lucru va ajuta la răcirea prețurilor globale și la reducerea poverii țărilor importatoare din întreaga lume”, spune el.

Există totuși câteva rezerve. „Avem suficiente stocuri în acest moment. Dar există unele îngrijorări și nu ar trebui să devenim înfocați în ceea ce privește hrănirea lumii”, spune Harish Damodaran, membru senior la Center for Policy Research, un think tank din Delhi.

În primul rând, există temeri de o recoltă mai slabă decât se aștepta. Noul sezon de grâu din India este în desfășurare, iar oficialii prevăd o recoltare record de 111 milioane de tone – al șaselea sezon de recoltă extraordinară consecutiv.

În același timp, unii experți consideră că randamentul va fi mult mai mic din cauza penuriei de îngrășăminte și a capriciilor vremii – ploi excesive și căldură puternică de la începutul verii. „Supraestimam producția”, spune el. „Vom ști în alte 10 zile”.

Un alt semn de întrebare, spun experții, este  îngrășămintea, o componentă de bază a agriculturii. Stocurile Indiei au scăzut după război – India importă fosfat și îngrășăminte care conțin azot, fosfat, sulf și potasiu. Rusia și Belarus reprezintă 40% din exporturile mondiale de potasiu. La nivel global, prețurile îngrășămintelor sunt deja ridicate din cauza creșterii prețurilor la gaze.

Lipsa de îngrășăminte ar putea afecta producția în următorul sezon de recoltare. O modalitate de a ocoli acest lucru, spune  Damodaran, este ca India să exploreze „acorduri cu grâu pentru îngrășăminte” cu țări precum Egiptul și Africa.

De asemenea, dacă războiul se prelungește, India s-ar putea confrunta cu provocări logistice în creșterea exporturilor.

„Exportarea unor volume uriașe de cereale implică o infrastructură uriașă, cum ar fi transport, depozitare, nave. De asemenea, capacitatea de a începe transportul în volume mari”, spune Aratchilage. Există, de asemenea, problema costurilor de transport mai mari.

În cele din urmă, există îngrijorarea supremă cu privire la prețurile galopante la alimente – inflația alimentelor a atins un maxim de 16 luni de 7,68% în martie. Acest lucru a fost determinat în principal de creșterile prețurilor la uleiurile comestibile, legumele, cerealele, laptele, carnea și peștele.

 

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău