Rușii de la Cuciurgan sabotează livrea curentului! Au scumpit lumina cu 40%. Spînu: Vom cumpăra din Ucraina

20 Apr. 2022, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2022, 12:00 // Actual //  Lupu Eduard

În cazul în care Gazprom nu va furniza gaze naturale din luna mai, Moldova va fi nevoită să cumpere și energie electrică din surse alternative, în condițiile în care Centrala de la Cuciurgan nu va putea livra curent electric Republicii Moldova, a anunțat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

„În cazul în care nu vor fi livrate gaze Cuciurganului, centrala nu va putea livra curent. Pregătim Energocom pentru achiziții centralizate de energie electrică. Compania a lansat deja licitații și așteptăm până 22 aprilie rezultatele. Cuciurgan ne-a propus un preț de 76 USD pentru Megawatt (53,5 USD n.r). O alternativă este energia din Ucraina, care are un preț de 63,5 USD. Pentru a ne acoperi necesitățile vom fi nevoiți să cumpărăm 30% din țara vecină. În România prețul e și mai mare – 241 euro”, a punctat Spînu.

Ministrul a spus că Republica Moldova trebuie să fie gata să plătească acest cost al independenței urmare a războiului din Ucraina. Spînu admite că și tariful la energia electrică pentru consumatorii finali ar putea crește din luna mai.

În data de 14 aprilie, Comisia Situații Excepționale, a decis: cantitățile de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem, vor fi procurate de la  SA „Energocom”, în perioada 1 mai-30 iunie curent.  Prin urmare, SA „Energocom” va procura necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie 2022. Câștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă.

Republica Moldova importă 80% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău